Harvard mõistis hukka antisemiitlikku plakatit levitanud tudengite tegevuse | Välismaa

2270910h6df2t24

Tere tulemast, head inimesed! Harvardi ülikooli tudengite antisemiitliku plakati levitamine on viimane aegunud mõttemustrite näide, mida meie ühiskond peab hukka mõistma. See tegevus on mitte ainult vastuvõetamatu, vaid ka ohtlik, kuna see õhutab vihkamist ja diskrimineerimist. Meie ühiskond peab olema avatud ja kaasav, austades erinevate kultuuride ja uskumuste mitmekesisust. Loodame, et see juhtum toob kaasa olulisi arutelusid ja õpetab meile kõigile olulisi õppetunde. On aeg seista üheskoos antisemitismi ja kõigi vormide destruktiivse diskrimineerimise vastu.

USA eliitülikoolides vohab antisemitism ning Harvardi juhtkond proovib nüüd selle vastu võidelda. Hiljuti hakkasid tudengid levitama antisemiitlikku plakatit ning Harvardi ajutine juht mõistis selle tegevuse hukka.

Hiljuti hakkas ülikoolilinnakus ringlema antisemiitlik plakat. Selle riputasid sotsiaalmeediasse üles Harvardi tudengiorganisatsioonid. 

Plakatil üritasid aktivistid ühendada mustanahaliste inimeste ajalugu Palestiina  “vabastusliikumisega”. Plakatil oli ka karikatuur, millel kujutati kätt, mille peale oli joonistatud Taaveti täht ja dollarimärk. See käsi hoidis siis silmust legendaarse poksija  ja aktivisti Muhammad Ali ning Egiptuse endise presidendi Gamal Abdel Nasseri kaela ümber, vahendas The Wall Street Journal.

Harvardi ajutine juht mõistis selle tegevuse hukka ja ütles, et inimeste identiteedi alusel alandava piltide jagamine on täpselt vastupidine tegevus, mida praegune hetk ülikoolilt ja selle liikmetelt nõuab. 

“Ülikool vaatab olukorra üle, et paremini mõista, kes vastutab selle eest ning millised edasised sammud on õigustatud,” ütles Garber. 

Aktivistid palusid pärast vabandust, kuna hakkasid saama sotsiaalmeedias kriitikat. Nad tunnistasid, et tegid vea ja ütlesid, et karikatuur pärineb 1960. aastatel tegutsenud aktivistide organisatsioonilt. 

Uus antisemitismi skandaal tuleb Harvardi jaoks raskel ajal. Konservatiivsed kriitikud leiavad, et ülikool propageerib antisemitismi DEI ( mitmekesisus, võrdsus ja kaasatus) programmide. Ka paljud liberaalsed vaatlejad leiavad, et DEI on oma olemuselt rassistlik ning selle toetajad kasutavad seda programmi isikuvabaduste piiramiseks.

Loe rohkem:  Euroopa töösturid: eelmine aasta oli EL-i majandusele pettumus | Välismaa

Hiljuti jäi ülikool ilma veel rektorist, kuna Claudine Gay ei suutnud esindajatekoja komisjoni istungil vastata, kas üleskutsed juutide genotsiidiks rikuvad Harvardi kodukorda. Samuti sai Claudine Gay mitu plagiaadisüüdistust. 

Kokkuvõttes on Harvardi ülikooli hukka mõistnud antisemiitliku plakatit levitanud tudengite tegevus täiesti vastuvõetamatu. Antisemitismi propageerimine on vastuolus ülikooli väärtustega ja kahjustab ülikooli mainet. Õnneks võtsid ülikooli juhtkond ja üliõpilaskond kiiresti meetmeid selle juhtumi lahendamiseks ning väljendasid selgelt toetust juutide kogukonnale. On oluline, et kõik ülikooli liikmed tunneksid end turvaliselt ja austatult ning selline käitumine ei oleks kunagi tolerantsi. Loodame, et see juhtum aitab suurendada teadlikkust antisemitismi vastu võitlemise vajadusest Eestis ja kogu maailmas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga