Tšehhi valitsus vaidleb eurole ülemineku üle | Välismaa

2250189hd0aat24

Tere tulemast Eestisse! Täna räägime Tšehhi valitsuse vaidlusest eurole ülemineku üle. See kuum teema Euroopas on pannud paljud mõtlema tuleviku üle euroopas. Tšehhi poliitikud ja majanduseksperdid on vastu euro kasutusele võtmisele riigis ning see on tekitanud palju arutelu nii Tšehhis kui ka teistes Euroopa riikides. Uudis on juba levinud üle kogu Euroopa ning paljud inimesed ootavad põnevusega, kuidas see küsimus laheneb ja millised on selle mõjud ülejäänud Euroopale.

Tšehhi valitsus vaidles sel nädalal eurole ülemineku üle. Vaidluse põhjuseks oli Euroopa asjade ministri Martin Dvoraki otsus määrata ametisse eurole ülemineku “saadiku”, oma algatust rahvusvaluuta krooni säilitamist toetava peaministri Petr Fialaga kooskõlastamata.

Kuigi peaministri nõudel vahetati uue ametniku tiitli välja “nõuniku” vastu, peab Dvorak sedagi saavutuseks ja üheks sammuks eurole üleminekule lähemale.

“Arvan, et [teisipäevase] istungi tulemus on toonud suurima nihkumise euro teemal aastate jooksul, mida poleks muidu juhtunud. Meie eesmärgiks oli saada valitsuse nõusoleku mingiks järgmiseks sammuks eurole ülemineku teemal, ning me saavutasime selle,” ütles Euractivile Dvorak.

Hiljuti kutsus Tšehhi president valitsust üles astuma eurole üleminekuks vajalikke samme. Viiest Tšehhi valitsusparteist toetab eurole üleminekut neli: piraadid, tsentristlik STAN, kristlik-demokraatlik KDU-CSL ja paremliberaalne TOP 09. Konservatiivne peaministrierakond ODS on aga eurole ülemineku vastu, mistõttu ei oodata edasisi arenguid sellises küsimuses kuni 2025. aasta parlamendivalimisi.

Kõik Euroopa Liiduga liitunud riigid peale Taani on kohustatud eurole üle minema. Seni säilitavad EL-i liikmetest oma rahvusvaluutasid lisaks Taanile ja Tšehhile Rootsi, Poola, Ungari, Rumeenia ja Bulgaaria, kusjuures viimane kavatseb üle minna eurole lähiaastatel.

Eurole ülemineku eeltingimuseks on Euroopa vahetuskursimehhanismiga (ERM II) liitumine. Sellega on liitunud ülalmainitud riikidest ainult Bulgaaria ja Taani. Tšehhi valitsus lubas valmistada 2024. aasta lõpuks analüüsi ERM II-ga liitumise võimalikkuse kohta.

Loe rohkem:  Tokajev nimetas ametisse uue Kasahstani peaministri | Välismaa

“Meil on spetsiifilised ülesanded, tähtajad ja vastutusvaldkonnad, ning see on samm õiges suunas,” ütles Dvorak analüüsi ettevalmistamise kohta.

Samas tunnistab ka minister ise, et eurole üleminek ei saa toimuda ilma Tšehhi ühiskonna toetuseta. Hetkel on valijate enamus kroonist loobumise vastu. Ministri sõnul hakkabki tema “euronõunik” nüüd panustama ühiskondliku debati edendamisse.

“Personaalselt mulle meeldiks väga, kui Tšehhi liituks euroalaga 2028. aastaks,” ütles Dvorak.

Kokkuvõttes näib, et Tšehhi valitsus on endiselt vastu eurole üleminekule ning vaidleb selle üle, kuidas ja millal see peaks toimuma. Ehkki Euroopa Liidu liikmesriikidelt oodatakse üleminekut eurole, peab iga riik seda otsust tegema ise, lähtudes oma majanduslikust olukorrast ja poliitilistest huvidest. Tšehhi valitsuse seisukoht näitab, et eurole üleminek pole alati lihtne ega kiire protsess ning riigid teevad seda otsust hoolikalt kaaludes. Sellest hoolimata jääb Euroopa Liit üheks olulisemaks majanduslikuks ja poliitiliseks liiduks ning euro on selle alustalaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga