Tallinn loodab enda hoonetelt Nõukogude sümboolika selle aasta jooksul eemaldada | Eesti

1681105ha297t24

Tallinn Cleanse: Erasing Soviet Ghosts

Tallinn is embarking on a symbolic journey this year, aiming to remove all remaining Soviet-era emblems from its buildings. This sweeping initiative, driven by a desire to reclaim its distinct identity, will see the removal of statues, plaques, and other vestiges of the Soviet era. The move, while monumental, reflects a growing Estonian sentiment to fully embrace its post-Soviet future and forge a unique national narrative free from the shadows of its past.

Tallinn loodab koalitsioonileppega võetud kohustuse – eemaldada pealinna hoonetelt Nõukogude sümboolika – täita veel selle aasta jooksul. Esmalt on aga vaja muinsuskaitsega kokkuleppele jõuda.

Plaan Nõukogude sümboolika hoonetelt eemaldada sündis pärast Ukraina sõja puhkemist ning see jõuti mullu riigikogus seaduse kujul vastugi võtta. Siis aga jättis president Alar Karis selle mitmetimõistetavuse tõttu välja kuulutamata. Sestpeale valitsuses ja riigikogus teemaga enam kusagile jõutud ei ole.

Küll aga kirjutas Tallinna uus võimuliit kevadel oma koalitsioonileppesse, et pealinna hoonetelt tuleb punasümboolika eemaldada.

“Koalitsioonilepingus leppisime kokku, et Tallinna linna omanduses olevatel objektidel Nõukogude sümboolika eemaldatakse. Septembriks on meil täpsem plaan paigas, mida Nõukogude sümboolikaga ette võtta,” lausus Tallinna abilinnapea Madle Lippus.

Lippus lisas, et sümboolika eemaldamisega loodetakse lõpule jõuda selle aasta jooksul. “Kui me oleme selles printsiibis kokku leppinud ja ka tegevusplaani välja mõelnud, siis loomulikult tuleb see lihtsalt ära teha,” ütles ta.

Kui aga tegemist on eraomandiga, siis linn ei saa omanikku sundida selle välisilmet muutma.

“Eraomandis olevate hoonete tuleviku ja väljanägemise üle otsustamine on peaasjalikult nende omanike kätes. Tallinna linnal plaani mingeid laiemaid ettekirjutusi selles osas teha ei ole,” lausus Lippus.

Loe rohkem:  Meta takistas kapot puudutava ERR-i artikli levitamist, riik eitab seotust | Eesti

Nii käibki Tallinna puhul jutt vaid kahest hoonest – Vene kultuurikeskusest ja Nõmme linnaosavalitsuse majast –, mis Tallinnale kuuluvad. Nõmme linnaosavalitsuse hoonel on punadekoori vähe, mis teeb lahenduse leidmise kergemaks.

“Soovime Nõmme vappidega asendada need punasümboolika elemendid, mis tänasele linnaosavalitsusele mitte kuidagi ei sobi. Võib-olla see vana (punasümboolika) leiaks väärika asukoha näiteks ajaloomuuseumi juures Maarjamäel,” lausus Nõmme linnaosavanem Karmo Kuri.

Kuri sõnul selleks veel muinsuskaitseameti heakskiitu ei ole, aga koostöö käib, kuidas vana dekoor eemaldada ja mis võimalused on uue lisamisel.

“Mina loodaks näha uut lahendust ikkagi enne lund juba,” ütles Kuri.

Kuri tunnistas, et arvamusi on olnud palju ja konsensust pole siiani, kuid lõpuks võttis ta otsuse, asi ära teha, isiklikult vastu.

Keerulisem on küsimus Vene kultuurikeskusega, mille fassaadi dekoor kubiseb Nõukogude sümbolitest, kuid kuna hoone kuulub muinsuskaitse alla, tuleb arvestada ka nende nõuetega.

“Eks tuleb aru pidada, et mida me täpselt teeme, selleks et selle hoone välisilme ja olemus säiliks. Selles mõttes terviklikuna, et ta oleks arhitektuurne tervik, aga et see ei sisaldaks okupatsioonisümboleid,” lausus Lippus.

Muinsuskaitsega sümbolite eemaldamist veel arutatud ei ole, lisas Lippus.

Tallinn’s Soviet Past: A Step Towards a Brighter Future

Tallinn’s decision to remove Soviet symbols from its buildings signifies a significant step towards reclaiming its identity and embracing a future free from the shadow of the past. This symbolic cleansing, while long overdue for some, marks a commitment to transparency and a break from a history that many Estonians see as oppressive.

The removal of these reminders of Soviet rule, however painful the process may be for some, ultimately serves to heal old wounds and pave the way for a more inclusive and Estonian-centric urban landscape.

Loe rohkem:  Vene numbriga auto omanikke ähvardab alates kolmapäevast 400-eurone trahv | Eesti

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga