Madal elektrihind sunnib Enefit Powerit kaevureid koondama | Majandus

2200727h2f1ct24

Estonia’s energy sector is facing a major challenge as low electricity prices are forcing Enefit Power to lay off coal miners. The economic impact of this decision is significant, as it not only affects the employees and their families but also raises concerns about the future of the country’s energy security. As one of the leading power companies in Estonia, Enefit Power’s actions highlight the harsh realities of operating in a competitive market. This development serves as a stark reminder of the need for sustainable energy solutions in order to ensure stability and growth in the economy.

Põlevkivijaamade töövalmiduses hoidmine on viinud Enefit Poweri raskesse seisu, mistõttu otsib ettevõte kokkuhoiuvõimalusi ja koondab töötajaid, kirjutab Ärileht.

Veel kaks aastat tagasi oli Enefit Power täies õies: elektri kõrge hind võimaldas korraliku kasumiga müüa ka põlevkivielektrit. Kiiresti tuli üles saada põlevkivi kaevandamise mahud, mistõttu otsis ettevõte üles aastaid tagasi koondatud kaevurid ja pakkus neile uuesti tööd.

Nüüd ollakse vastupidises olukorras – põlevkivielektrit müüa ei ole võimalik ja ettevõte on maakonna suurim koondaja.

Eesti Energia juhatuse esimehe Andrus Durejko ja Enefit Poweri juhi Andres Vainola väitel põlevkivijaamadesse tehtud investeeringuid tagasi ei teeni ning ka kaevurite töökohti ei ole võimalik säilitada.

Löögi andis vahepeal peatatud õlitehase ehitus ja liiga madalal püsinud elektri hind, mistõttu on põlevkivivarud juba liiga suured.

Ärilehe andmetel on Enefit Poweris viimastel kuudel tööst ilma jäänud mitusada kaevurit. Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahe kinnitusel ei ole see piirkonnas töötuse probleemi teravamaks muutnud.

Ida-Virumaa töötutest on põlevkivisektorist üksnes neli protsenti ning Enefit Powerist on töötukassas arvel 165 inimest.

Loe rohkem:  Uus RES-i arutelu paneb proovile nii valitsuse kui eelarvetasakaalu | Majandus

Teelahe andmetel on Enefit Poweris töö kaotanud inimesed läinud tööle tööstusesse, logistikasse, pikamaa autojuhiks, üks läks kooli õpetajaks.

Kokkuvõttes võib öelda, et madal elektrihind on sundinud Enefit Powerit kaevureid koondama, mis on majandusele mõjuv segu. See näitab, kuidas elektrituru volatiilsus võib mõjutada ettevõtteid ning nende töötajaid. Samas võib see ka olla võimalus ettevõtetele muuta oma tegevusmudeleid ja olla konkurentsivõimelisemad. Oluline on jälgida turu arenguid ning olla valmis kohanema muutuvate oludega majanduses.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga