Saaremaal on näitusel väljas viimase saja aasta kasukad | Eesti

2292885h448ct24

Tere tulemast Saaremaale! Siin saarel on avatud näitus, kus on väljas viimase saja aasta jooksul kantud kasukad. See ainulaadne väljapanek on põnev ajalooline kroonika Eesti moe- ja kultuuriloost. Kasukad annavad aimu minevikku ja näitavad, kuidas stiilid ja maitse-eelistused on aja jooksul muutunud. üllatavaid ning inspireerivaid lugusid. Olge valmis sukelduma ajaloolisse maailma ja avastama põnevat Eesti moe- ja kultuuripärandit!

Meie soojade talvede tõttu ei ole just väga palju enam sellist aega, kui saaks kasuka selga panna. Aastakümneid tagasi oli kasuka kandmisel ikkagi otsene praktiline vajadus.

Umbes sajandi vanune kasukas võiks olla selle kasukanäituse A ja veel eelmisel aastal kauplusest ostetud kunstmaterjalist kasukas näituse O. Kõik ülejäänud 68 kasukat mahuvad oma vanusega nende A ja O kasukate vahele.

“Kui mul tuli näituse pealkiri, “Soe ja karvane ajalugu”, siis oleks sinna üsna tore olnud lisada ka sõna, et ajaloohõnguline. Sest need kasukad heas mõttes haisesid küll keldrite, küll kuuride järele. Neid oli lihtsalt igaks juhuks hoitud,” ütles kasukanäituse korraldaja Kai Kallas.

“See vaimne pärand, kõik need lood, mida inimesed edasi räägivad ja elustavad, mis tuleb neile meelde nende kasukatega, see on hästi-hästi oluline väärtus,” lausus Mihkli talumuuseumi külastusjuht Margit Tammeleht.

Kasukas ei olnud külmade talvedel mitte ainult linnatänavatel käimiseks, see oli ka praktiline maal .

“See oli ikkagi soe asi ja võin öelda oma ema näitel, et kasukas pandi selga, ratta sarve pandi piimanõud ja mindi meiereisse,” lausus Kallas.

Kallas ütles, et maapiirkondades võis enam kui pool sajandit tagasi kasukakultuurile saatuslikuks saada üks teine riietusese.

“Puhvaikale pannakse see süü, et kui tuli Nõukogude ajal puhvaika ehk vatijope moodi. Neid jagati tasuta kolhoosnikele ja siis kasukas jäi tagaplaanile” lausus ta.

Loe rohkem:  Riik laiendab suure huvi tõttu eesti keele eksami tegemise võimalusi | Eesti

Kokkuvõttes võib öelda, et Saaremaal toimuv näitus, kus väljas on viimase saja aasta jooksul kantud kasukad, pakub huvitavat ülevaadet Eesti moe- ja rõivadisaini arengulugudest. Näitus annab külastajatele võimaluse jälgida, kuidas kasukad on muutunud ja kohanednud ajaga ning kuidas stiilid ja mustrid on aja jooksul muutunud. See põnev väljapanek tõstab esile Eesti rikkaliku kultuuripärandi ning annab aimu sellest, kuidas kasukad on olnud oluliseks osaks Eesti ajaloos ja traditsioonides.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga