Tartus oli üheks päevaks avatud söödav näitus | Kunst

2276250h8589t24

Tartu, known for its rich cultural heritage, recently hosted a unique event that brought art and gastronomy together in a mesmerizing display. For one day only, visitors were able to experience a one-of-a-kind edible exhibition, where the boundaries between art and food blurred. As guests meandered through the exhibit, they were tantalized by visually stunning creations that were as delicious as they were beautiful. This innovative showcase highlighted the creativity and ingenuity of Estonian artists and chefs, sparking a sensory journey that left a lasting impression on all who attended.

Tartus Knorringu Aadlimajas avati vabariigi aastapäeva puhul üheks päevaks söödav näitus koos heliinstallatsiooniga. Näituse autor on kunstnik ja toidudisainer Helis Heiter.

Kui üldiselt on näitustel sildid, mis käe külge panemist keelavad, siis selle näituse külastajad olid oodatud kõike katsuma, nuusutama ja maitsma. Ja seda Mihkel Tombergi loodud heliinstallatsioonide saatel.

“Ma nimetaks seda meditatiivseks rännakuks, mida saab kogeda kõigi meeltega. Teekonnal avastada, kuidas kõige lihtsamad asjad võivadki olla kõige erinevamad,” selgitas Helis Heiter.

“Tõeline elamus oli see, et savi seest välja võtta kartul, mis oli viinamarjalehe sees ja siis selle keedetud kartuliga maitsta erinevaid sooli ja saada tõelisi-tõelisi maitseelamusi,” rääkis näituse külastaja Anu.

Tartust pärit Helis Heiter on algselt õppinud maastikuarhitektuuri ning seejärel täiendanud ennast Milanos toidudisaini erialal. Enda Heiter X nimelises stuudios tegeleb ta erinevate loovate ja kulinaarsete projektidega. Praegu tegutseb ta peamiselt Londonis ja Berliinis. Nii oli ka Tartus avatud installatsioon erineval moel olnud väljas mitmel Euroopa disainifestivalil.

“See laud jääb alles ja see saab järgmine kord uueks installatsiooniks. Ehk see eriline topograafia tulebki sellest, et need taimed kasvavad iga kord uue koha peal ja need tähistavad neid kohti,” selgitas Heiter.

Loe rohkem:  Voronja 11. hooaega kureerivad galerii asutajad Kaili Kask ja Raul Oreškin | Kunst

Otse lauapinnast välja kasvavate taimede kõrval sai maitsta paljusid Eestimaa metsadest korjatud saadusi ning teisi Eesti toorainest inspireeritud toite.

“See on täiesti erakordne ja täiesti esmakordselt minu elus. Mina, kes ma väga fännan Eesti toitu, aga et toidust teha selline näitus ja kui maitsev kõik on ja kui mõelda, et see on meie enda Eesti metsik toit. /…/ Anda jõudu sellisele kultuurile ja sellisele toidule, see on tõesti väga pidulik ja tänuväärne üritus just tänasel päeval,” ütles Anu.

Kokkuvõttes oli Tartus avatud söödav näitus Kunst üheks päevaks suurepärane kogemus nii kunstihuvilistele kui ka gurmaanidele. Mitmed kunstnikud olid loonud unikaalseid söödavaid kunstiteoseid, mis pakkusid silmailu ja maitsenaudingut. Üritus tõi kokku erinevaid inimesi ning pakkus võimalust avastada kunsti uues ja põnevas vormis. Tartu söödav näitus Kunst oli tõeline pealinnas toimunud sündmus, mis jättis meeldejääva mulje kõigile osalejatele. Jääme põneva ootama järgmist sellist üritust!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga