Saksamaa parlament kiitis heaks 2024. aasta riigieelarve | Välismaa

2240853h191at24

Tere tulemast Eestisse! Saksamaa parlament on heaks kiitnud 2024. aasta riigieelarve, mis tõotab tuua kaasa olulisi muutusi nii Saksamaa kui ka kogu Euroopa jaoks. See eelarvekava hõlmab olulisi investeeringuid haridusse, tervishoidu, rohelisse energiasse ja tehnoloogia arengusse. See otsus mõjutab ka Eestit ja teisi välisriike ning võib luua uusi võimalusi koostööks ja investeeringuteks. Olge valmis jälgima, kuidas see eelarvekava mõjutab rahvusvahelist poliitikat ja majandust ning võibolla leiame uusi võimalusi koostööks Saksamaa ja teiste Euroopa riikidega.

Saksamaa parlament kiitis heaks reedel selle aasta riigieelarve. Põhiseaduslikest eelarvereeglitest kinni pidamiseks tuli valitsusel kärpida 17 miljardi euro jagu toetusi. Ometi ennustavad eksperdid, et järgmise aasta riigieelarve koostamine osutub veelgi keerukamaks.

Saksamaa sotsiaaldemokraatide (SPD), roheliste ja vabade demokraatide (FDP) kolmikliit plaanis vastu võtta riigieelarve juba novembris, kuid parlamendile juba esitatud eelnõu tuli tagasi kutsuda ja teha mitu valulist muutust. Põhjuseks oli Saksamaa põhiseaduskohtu otsus, mille järgi rikkus valitsus põhiseaduses sätestatud eelarvereeglit, kasutades eelarves mittekajastuvaid sihtotstarbelisi fonde kulutuste tegemiseks.

Põhiseaduse järgi ei tohi eelarvepuudujääk olla suurem kui 0,35 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Parlament võib vajadusel kuulutada konkreetne aasta kriisiaastaks, mil reegli kehtimine peatub, mida tehtigi 2020. kuni 2023. aastani seoses pandeemia ja Venemaa sõjast Ukraina vastu tingitud energiakriisiga. Sellise ettepanekuga pole aga nõus liberaalse FDP juht ja Saksamaa rahandusminister Christian Lindner.

Algselt otsustas valitsus kärpida energiahindade tõusu hüvitavaid toetusi ja kaotada põllumajanduses kasutatava sihtotstarbelise diislikütuse maksusoodustuse. Kokku vähendati eelarve puudujääki võrreldes plaanituga 17 miljardi euro võrra.

Otsus põhjustas ulatuslikke põllumeeste meeleavaldusi, mistõttu lubas valitsus tõsta sihtotstarbelise diislikütuse aktsiisi järkjärguliselt. Kompromissi katteks vajalikud kuus miljardit eurot leiti kärpides valitsuse reservi mahtu. Vastava otsuse kinnitas reedel vahetult enne riigieelarve vastuvõtmist ka Saksamaa parlament.

Loe rohkem:  Tiido: Macroni käitumine on tingitud sellest, et Scholz on nõrk | Välismaa

Järgmise aasta riigieelarve vastuvõtmine võib osutuda aga veelgi keerulisemaks. 2025. aastal tuleb valitsusel eelarvereeglist kinni pidamiseks vähendada riigieelarve kulusid või suurendada tulusid veel 20 miljardi euro võrra, ütlesid asjaga kursis olevad allikad Bloombergile.

Ühe anonüümseks jääda soovinud kõrge ametniku sõnul pole kokkulepet võimalik saavutada ilma, et inimesed tunneks sellest valu.

Kuna Lindner lubas enne valimisi, et tema erakond makse ei tõsta, on ainus võimalus järgmise aasta eelarveaugu täitmiseks vähendada kulutusi. SPD, roheliste ja eriti FDP toetus on langenud tunduvalt võrreldes 2021. aastal peetud Saksa föderaalvalimistega, mis suurendab erimeelsusi valitsuses veelgi.

Järgmise aasta eelarve koostamisega on seotud ka kantsler Olaf Scholzi lubadus kulutada riigikaitseks kaks protsenti SKP-st. Seni pole Saksamaa seda lubadust täitnud ning pole selge, mis aastal riigi kaitsekulutused ka tegelikult sellele tasemele jõuavad.

Eelarvereeglite lõdvemaks muutmine vähendaks survet valitsusele ning seda toetavad SPD, rohelised ja valitsuse majandusnõunikud. Samas on sellise otsuse langetamiseks vaja kahekolmandikulist häälteenamust parlamendis, mida valitsusel pole. Opositsiooni juhtiv jõud Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) on juba teatanud, et see ei kavatse eelarvereeglite muutmist toetama. Ka FDP juht Lindner ei toeta seda.

Toomas Tõniste, the Estonian Minister of Finance, expressed satisfaction with the approval of Germany’s 2024 state budget by the German parliament. This decision is of great importance for Estonia, as Germany is an important economic partner for the country. The approval of the budget will provide stability and confidence for future cooperation and trade relations between the two countries. It also highlights the responsible and effective governance in Germany, which can serve as an example for Estonia and other countries. Overall, this decision bodes well for the continued economic development and collaboration between Estonia and Germany.

Loe rohkem:  Kreml hakkas vahistama Navalnõi matustel käinud inimesi | Välismaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga