“Aktuaalne kaamera” tegi reportaaži Narva piiripunktist | Eesti

2237661h6f03t24

Tere tulemast Narva piiripunkti, Eesti idapiirile, kus “Aktuaalne kaamera” on teinud põneva reportaaži. See piiripunkt on ajalooliselt oluline, eriti arvestades Eesti lähedust Venemaale. Reportaaž annab vaatajatele haruldase pilgu piirivalve igapäevatöösse ning avab ukse Eesti idapiiri olukorra mõistmisele. Lisaks sellele saame aimu kohalike elanike igapäevaelust ja nende suhtumisest piirivalvesse. See on lugu, mis pakub põnevat sissevaadet Eesti kultuuri ja ajalukku, pannes vaatajad kaasa elama piiril toimuvale.

Autode piiriliikluse sulgemine Narvas tekitab ebamugavusi bussireisijatele, kes peavad jalgsi piiri ületama. Narva sild suleti autodele öösel ja piirang kestab nii kaua, kuni Venemaa oma Jaanilinna piiripunkti ümber ehitab.

Venemaa lubas Jaanilinna piiripunkti autodele sulgeda Moskva aja järgi keskööl. Politsei- ja piirivalveamet alustaski liiklustõkete paigutamist Narva sillale Eesti aja järgi kell 23, kuid Venemaa saatis ikka veel autosid piirile. Viimane veok saabus 23.15. Autojuhi õnneks lubati ta koju siiski mitte Luhamaa vaid Narva kaudu.

“Siiski oleme pidanud kahjuks tõdema, et nad ise omaenda keelust kinni ei pidanud. Pärast keskööd Vene aja järgi võtsime veel kaks veoautot sisse. Nad olid Eesti kodanikud ja me ei teinud neile loomulikult piirangut ja võtsime oma inimesed ikkagi vastu,” ütles Ida prefektuuri piirivalvebüroo juht Eerik Purgel.

Okastraat ja betoontõkked jäävad Narva sillale vähemalt tuleva aasta lõpuni. Seni pääseb Narvas üle piiri vaid jala. Uus kord tekitab ebamugavusi eelkõige bussireisijatele. Jaanilinna bussijaam jääb Eestist pea kilomeetri kaugusele. Inimesed peavad piirini minema jalgsi ja seisma üldises piirijärjekorras.

“Me pidime bussi vahetama. Jätsime esimese bussi Venemaale, nüüd on meil uus buss. See võttis pool tundi või veidi rohkem. Kõik läks hästi,” ütles Prantsusmaa kodanik Stefan.

Loe rohkem:  Politsei otsib head ideed uue peamaja ja kompleksi rajamiseks Rahumäele | Eesti

“Aktuaalse kaameraga” rääkis ka Itaalia elanik Svetlana. “Kümne palli süsteemis
paneksin vist hindeks ühe. Loomulikult on see ebamugav 20-kilose kohvri ja koeraga. Lihtsalt niisama kedagi külastama ma enam ei sõida. Arvan, et mitte varem kui aasta pärast, sedagi vajaduse korral,” kurtis Svetlana.

Enne autoliikluse sulgumist ületas Narvas piiri umbes 4000 inimest päevas. Neist vaid kolmandik autode või bussidega.

Kokkuvõttes näitab “Aktuaalne kaamera” reportaaž Narva piiripunktist, et Eesti-Vene piir on endiselt oluline ja kohati keeruline valdkond. Kuigi piiril on turvaline ja järjekorrad on lühikesed, on seal endiselt probleeme salakaubavedude ja ebaseadusliku piiriületusega. Samuti on seal näha Eesti politsei jõupingutusi piiri turvalisuse tagamisel. See reportaaž annab meile ülevaate sellest, kuidas piiripunkt toimib ja millised on selle olulisemad väljakutsed.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga