Protestivad põllumehed jõudsid Europarlamendi ette | Välismaa

2238360hded6t24

Täna kogunesid meie põllumehed Europarlamendi hoone ette, et tõsta oma häält põllumajanduspoliitika küsimustes. Nende meeleavaldus on osa laiemast liikumisest, mis nõuab õiglasemat kohtlemist ja toetust põllumajandustootjatele. Protest on kogunud suurt tähelepanu mitte ainult Eestis, vaid ka üle Euroopa. Põllumehed on otsustanud mitte jääda vaikides pealtvaatajateks, vaid astuda sammu, et veenda poliitikakujundajaid muutma põllumajandussektori tulevikku. Nende sihikindlus ja otsusekindlus on muljetavaldav ning nende sõnum on valmis kõlama kõikidel Euroopa tasanditel.

Üle kogu Euroopa Liidu vallandanud põllumeeste protestid kulmineerusid neljapäeval meeleavaldusega Euroopa Parlamendi hoone ees Brüsselis. Põllumehed kukutasid Place du Luxembourg väljakul olnud ausamba ning süütasid mitu lõket.

Põllumeeste meeleavaldus leidis aset samal ajal, kui Brüsselis kogunesid Euroopa Üldkogule EL-i valitsusjuhid. Protestijate peamiseks nõudeks oli EL-i bürokraatia ja rohelise üleminekuga seotud reeglite kärpimine, mis nende sõnul kahjustavad põllumajandussektorit ja seal hõivatud inimesi.

Meeleavaldust korraldasid Belgia, Itaalia ja Hispaania põllumehed, kuid nendega liitusid kolleegid veel mitmest teisest EL-i riigist. Mõned põllumehed riidlesid politseiga ja süütasid lõkked. Politsei tõi kohale veekahuri ning püüdis lõkked kustutada.

Mingil hetkel kukutasid põllumehed 19. sajandi Briti töösturi John Cockerilli ausamba ning viskasid selle lõkkesse. Anonüümseks jääda soovinud flaami põllumehe sõnul tegid seda tema Iiri ja Prantsuse kolleegid.

“See pole Euroopa, mida me tahame! Ilma põllumeesteta pole toitu!” hüüdsid Itaalia põllumehed.

Belgia peaminister Alexander De Croo mõistis hukka ausamba kukutamist, nimetades seda halvaks märgiks.

2238360hded6t24

Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola saatis põllumeestele sõnumi, milles ta ütles, et kuuleb nende muresid. Samas soovitas ta põllumeestel valimistel hääletada.

“Kui teie tahate, et teie häält kuuldaks, tehke see samuti kuuldavaks juunis, kui teie hääletate Euroopa Parlamendi valimistel,” kirjutas Metsola.

Loe rohkem:  Kallas Timesile: Kreml ohustab NATO piire lähima kolme aasta jooksul | Välismaa

Poliitikud vältisid enamasti meeleavaldust. Politico kätte jõudnud dokumendi kohaselt soovitas parlamendi juhtkond töötajatel ja saadikutel teha kodukontorit ning mitte läheneda põllumeestele.

Paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei (EPP) tühistas julgeolekukaalutlustel oma liikmetest EL-i valitsusjuhtide ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni kohtumise.

Brüsselis aset leidnud meeleavaldusel kõlasid liikmesriikides toimunud protestidega sarnased üleskutsed. Osad põllumehed kritiseerisid EL-i rohelise üleminekuga seotud nõudeid. Vasakpoolse kallakuga põllumeeste ühing Via Campesina nõudis EL-i kaubanduspoliitika liberaliseerimise tagasipööramist ning mõistis hukka Euroopa Komisjoni soovi sõlmida Lõuna-Ameerika Mercosuri riikidega vabakaubanduslepingu.

Kolmapäeval tuli Euroopa Komisjon meeleavaldajate nõuetele vastu, peatades aastaks reegli kehtimise, mis kohustab põllumehi jätma osa haritavast maast külvamata. Antud nõue on Euroopa Liidu põllumajandustoetuste saamise tingimuseks.

Siiski võtsid meeleavaldusest osa ka mõned eurosaadikud. Prantsuse rohelisest eurosaadik Benoît Biteau nõudis kõneluste kohest peatamist Mercosuriga vabakaubanduslepingu üle. Kohale tulid ka Hispaania vasakpopulistlik eurosaadik Manu Pineda ja Eesti eurosaadik Jaak Madison.

2238363hce64t24

In conclusion, the protest of the farmers in Estonia has successfully reached the European Parliament, drawing attention to their struggles and concerns. It is clear that the agricultural sector in Estonia is facing significant challenges, and the farmers are demanding support and solutions from the EU. Their determination to make their voices heard on a European level shows the importance of addressing the issues faced by the agricultural community in Estonia. It is now up to the European Parliament to respond to these demands and work towards providing the necessary support for the farmers in Estonia.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga