Valge Maja kinnitusel ei otsi USA sõda Iraaniga | Välismaa

2234730hdd70t24

Tere tulemast Eestisse! Viimased uudised Valgest Majast kinnitavad, et USA ei otsi sõda Iraaniga. See teema on tõstatanud palju küsimusi üle maailma ning ka Eestis. Kuidas see mõjutab rahvusvahelisi suhteid ja julgeolekut? Kas see toob kaasa uued väljakutsed või võimalused? Kõikidel nendel küsimustel on oluline mõju ka meile siin Eestis. Seega on oluline olla kursis selle olulise teemaga ja jälgida selle arenguid.

USA ei otsi ega taha sõda Iraaniga, vaid peab reageerima Jordaanias toimunud droonirünnakule, milles hukkus kolm Ühendriikide sõdurit, teatas esmaspäeval Valge Maja.

Me ei otsi sõda Iraaniga,” ütles riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby pressikonverentsil ajakirjanikele.

“Ärge tehke siiski viga ja arvake, et rünnak jääb vastuseta. See oli olukorda pingestav ja see nõuab reageerimist,” lisas Kirby.

Kirby oli juba enne seda öelnud telekanalile CNN, et USA vastab kolme Ameerika sõduri elu nõudnud droonirünnakule Jordaanias asjakohaselt.

“USA president Joe Biden vastab pühapäevasele rünnakule väga asjakohaselt. Kuid me ei taotle sõda Iraaniga. Me ei soovi Lähis-Idas laiemat konflikti,” ütles Kirby usutluses telekanalile CNN.

Kirby ei soostunud spekuleerima, milliseid variante Biden kaalub ja millised sihtmärgid Iraani territooriumil võiksid kõne alla tulla.

Kirby sõnul soovib Washington teha selgeks, et Ühendriikide vastu suunatud rünnakud regioonis on vastuvõetamatud.

“Teame, et droonirünnaku korraldasid Iraani toetatavad Süürias ja Iraagis tegutsevad radikaalsed äärmusrühmitused,” ütles pühapäeval Biden.

“Võtame kõik süüdlased meie valitud ajal ja viisil vastutusele,” lubas USA president.

Ka Briti peaminister David Cameron süüdistas pühapäeval rünnakus Iraaniga seotud äärmusrühmitusi ja kutsus Teherani üles pingete leevendamisele regioonis.

Iraan eitas varem päeval USA ja Briti süüdistusi, mille kohaselt Teheran toetab äärmusrühmitusi, mis korraldasid kolm USA sõjaväelast tapnud droonirünnaku Jordaaniale, edastas Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA.

Loe rohkem:  Ukraina ründas järjekordset Venemaa naftatöötlemistehast | Välismaa

“Need väited on esitatud kindlate poliitiliste eesmärkidega regiooni tegelikkuse muutmiseks,” edastas IRNA välisministeeriumi kõneisiku Nasser Kanaani sõnu.

Välisministeeriumi kõneisiku sõnul ähvardavad säärased avaldused rahu ja stabiilsust regioonis ja maailmas.

Seni ei ole keegi vastutust rünnaku eest võtnud.

USA keskväejuhatuse teatel sai rünnakus haavata veel 34 sõjaväelast, kellest kaheksa vajas evakuatsiooni.

Viimastel andmetel on president Biden on andnud juhised valmistada ette Iraanile jõuline vastus, teatas väljaanne Politico viidates riigiametnikele.

Biden soovib teadaolevalt siiski konflikti piirata ja vältida USA kaasamist järjekordsesse Lähis-Ida sõtta.

Väljaande allikate andmetel kaalub Pentagon võimalusi, mis võivad hõlmata Iraani isikkoosseisu ründamist Süürias või Iraagis või Iraani mereväe sihikule võtmist Pärsia lahes.

“Kui president on andnud loa, siis algab reageerimine tõenäoliselt järgmise paari päeva jooksul,” hindas Politico.

Kokkuvõttes on Valge Maja kinnitus, et Ameerika Ühendriigid ei otsi sõda Iraaniga, oluline samm rahutuste leevendamise suunas Lähis-Idas. See annab lootust, et poliitilised pinged saavad rahumeelselt lahendatud ning välditakse relvakonflikti. Samuti on oluline, et rahvusvaheline üldsus jälgiks olukorda tähelepanelikult ja toetaks diplomaatilist lähenemist konfliktide lahendamisel. Selles kontekstis on oluline, et Eesti jätkaks aktiivset osalemist rahvusvahelistes rahuvalve- ja konfliktide lahendamise operatsioonides ning toetaks rahumeelset lähenemist rahvusvahelistes suhetes.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga