Saksa valitsusparteid alustasid Europarlamendi valimiste kampaaniat | Välismaa

2233065h4611t24

Tere tulemast Eestisse! Saksamaa valitsusparteid on alustanud Europarlamendi valimiste kampaaniat ja meil siin Eestis on suur au seda sündmust tervitada. Euroopa Parlamendi valimised on olulised mitte ainult Saksamaale, vaid kogu Euroopale. See on aeg, mil kodanikud saavad oma häält anda ja mõjutada Euroopa Liidu tulevikku. Meil on suur rõõm olla osa sellest olulisest ajast Euroopa poliitikas ja näha, kuidas demokraatia toimib kogu Euroopas. Loodame, et see kampaania toob kaasa positiivseid muutusi terves Euroopa Liidus.

Saksamaad valitsevase kolmikliitu kuuluvad sotsiaaldemokraadid (SPD) ja liberaalid (FDP) kinnitasid pühapäeval mõlemad ametlikult oma valimisnimekirja ja -programmi. Kui SPD esitleb ennast peamise alternatiivina parempopulistidele, siis FDP lubab vähendada jõuliselt Euroopa bürokraatiat.

“Minu meelest on need väga olulised valimised, seetõttu, et me kogeme siin Saksamaal parempopulistlike erakondade kasvu, kes korraldavad kampaaniat Euroopa vastu,” ütles kantsler Olaf Scholz SPD delegaatidele.

Kantsler lisas, et ainus viis sellistele arengutele vastu seista on hääletada SPD esinumbri Katarina Barley poolt.

Barley juhtis Saksa sotsiaaldemokraatide nimekirja ka 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimistel ning toona sai erakond 15,8 protsenti häältest ning jäi Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja roheliste järel kolmandaks. Tegemist oli erakonna madalaima häältesaagiga Euroopa Parlamendi valimiste ajaloos.

Viimased küsitlused ennustavad SPD-le veelgi madalamat, kõigest 13 kuni 14 protsendi kanti jäävad toetust.

Kuigi SPD valimiskampaania keskendub parempopulistlikule erakonnale Alternatiiv Saksamaale (AfD) vastandumisele, soovivad Scholz ja Barley võidelda ka teiste Euroopa Liidu riikide parempopulistide vastu.

Nii nimetas Barley Ungari peaministrit Viktor Orbanit “suurimaks sisevaenlaseks”.

“Ta tegeleb praegu väljapressimisega oma blokaadidega Euroopa Liidus. Orban on ümber kujundanud Ungari nõnda, et teda ei saa enam kunagi võimult tõrjuda valimiste kaudu. Ning ta täidab oma taskud maksumaksja rahaga,” ütles Orbani kohta Barley SPD delegaatidele.

Loe rohkem:  Allikas: FSB uurib Eesti-Vene piiril inimeste meelsust EL-i suhtes | Välismaa

Paljud Euroopa Parlamendi saadikud on kritiseerinud Euroopa Komisjoni osade Ungarile mõeldud Euroopa Liidu vahendite vabastamise pärast vastutasuks EL-i Ukrainaga peetavate liitumisläbirääkimiste algatamise vetostamata jätmise eest. Lisaks Barley SPD-le on sellist süüdistust esitanud ka FDP eurosaadikud.

Siiski keskendub küsitlustes viie protsendi piiril kõikuv FDP pigem võitlusele bürokraatia vastu, mille kasvus süüdistavad liberaalid Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit.

“Proua von der Leyen reguleerib Euroopat hulluks. Bürokraatia töötab nii usinalt proua von der Leyeni juhtimisel, et innovaatiivsed ettevõtted peavad varsti annetusi küsima. Ning seetõttu, kordan, vajame vähem von der Leyenit ja rohkem vabadust,” ütles FDP esinumber Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

FDP peasekretär nimetas lausa von der Leyenit roheliseks komisjoni presidendiks.

“Me ei taha samuti Euroopat, kus roheline komisjoni president, kes on küll CDU liige, aga ikka on [ta] roheline komisjoni president, veab ette ideoloogiast juhinduvaid poliitikaid,” ütles ta FDP delegaatidele.

Liberaalide sõnul pärineb 57 protsenti Saksamaa bürokraatiast EL-ist.

Kuigi paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei (EPP), millesse kuulub CDU, kavatseb kõigi eelduste kohaselt teha von der Leyenist oma Euroopa Parlamendi valimiste esinumbri, kavatseb ka CDU teha võitlust bürokraatia vastu oma üheks peamiseks valimislubaduseks.

SPD esinumber mõistis oma koalitsioonipartneri lubaduse aga hukka.

“Bürokraatia vähendamine on teie lemmik sõna. Kuid kui nad räägivad sellest, käib jutt tegelikult regulatsioonidest, mis kaitsevad töötajaid ja keskkonda,” ütles Barley. Samuti süüdistas ta FDP poliitikuid platvormitöötajate direktiivi vastuvõtmise läbikukkumisele kaasa aitamisele.

Varem jaanuaris tunnistas Saksa kantsler Scholz, et avalikud vaidlused koalitsioonipartnerite seas ei aita tema valitsuse mainele kaasa.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Saksa valitsusparteid on alustanud Europarlamendi valimiste kampaaniat välismaal, sealhulgas Eestis. Nende eesmärk on kindlustada oma positsioon Euroopa poliitikas ja edendada oma seisukohti. See näitab nende soovi ja valmidust osaleda Euroopa Liidu otsustusprotsessides ning mõjutada selle tulemusi. Eestis peavad poliitikud ja valijad arvestama nende kampaaniaga ning kaaluma nende seisukohti enne Euroopa Parlamendi valimistel oma otsuse tegemist.

Loe rohkem:  Sõja 867. päev: NATO ametnik: Venemaal napib suureks pealetungiks laskemoona ja võitlejaid | Välismaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga