Orban kutsus Rootsi peaministri külla arutama NATO liitumistaotlust | Välismaa

2226927hc6a5t24

Tere tulemast Eestisse! Ungari peaminister Viktor Orban on kutsunud Rootsi peaministri külla arutama NATO liitumistaotlust, mis on tekitanud suurt elevust üle Euroopa. See kohtumine toob kaasa olulise arutelu julgeoleku ja kaitsepoliitika üle ning võib mõjutada oluliselt Balti regiooni tulevikku. Eesti on alati olnud tugev NATO liitlane ning see kohtumine võib kujuneda oluliseks sammuks piirkonna julgeoleku tagamisel. Oleme põnevil selle kohtumise tulemuste üle ning ootame huviga, kuidas see võiks mõjutada meie piirkonna tulevikku.

Ungari peaminister Viktor Orban kutsus teisipäeval oma Rootsi kolleegi Ulf Kristerssoni Budapesti külla, et arutada temaga Stockholmi NATO-liikmesuse taotlust, mis vajab veel vaid Ungari ja Türgi heakskiitu.

“Täna saatsin ma kutse peaminister Ulf Kristerssonile külaskäiguks Ungarisse, arutamaks Rootsi NATO liitumistaotlust,” kirjutas Orban sotsiaalmeediaplatvormil X.

Türgi parlament peaks sel nädalal hääletama Rootsi liitumistaotluse ratifitseerimise üle.

Budapest on ikka ja jälle kritiseerinud Stockholmi avalikult vaenulikku suhtumist, süüdistades rootslasi Ungari korduvas nahutamises, kui küsimuse all on õigusriigiga seotud teemad.

Kristerssoni büroo ei vastanud koheselt AFP palvele kutset ja sellega seonduvat kommenteerida.

Ungari opositsioon on üha suuremat survet avaldanud valitsusele ja nõudnud hääletuse kavva võtmist. Ungari Sotsialistlik Partei palus teisipäeval värskes avalduses Orbanil “lõpetada see idiootne, kahjustav ja tarbetu komejant”.

Ungari on korduvalt küll väitnud, et toetab põhimõtteliselt Rootsi taotlust, ent on sellele vaatamata pidevalt venitanud parlamendihääletuse korraldamisega liikmesuse ratifitseerimiseks.

Septembris ütles Orban parlamendile, et Rootsi NATO-taotluse ratifitseerimine ei ole kiireloomuline asi ning nõudis põhjamaalt enda suhtes suuremat austust.

Kokkuvõttes võib öelda, et Ungari peaministri Viktor Orbani kutsed Rootsi peaministri külast arutama NATO liitumistaotlust on tõstatanud olulise küsimuse Euroopa julgeolekupoliitikas. See kutsud on tekitanud palju arutelu rahvusvahelisel areenil ning näitavad, et Euroopa Liidu liikmesriigid on üha enam huvitatud NATOga liitumisest. See on kindlasti teema, mida tuleb põhjalikult arutada ning mis võib mõjutada Euroopa julgeolekut tulevikus.

Loe rohkem:  Saksa valitsus võtab 200 miljardit eurot laenu ja investeerib aktsiatesse | Välismaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga