Lähis-Ida ekspert: huthide rünnakud kaubalaevadele on Gaza sõja jätk | Välismaa

2215749h1b56t24

Tere tulemast Eestisse! Viimaste uudiste kohaselt on Lähis-Ida ekspertide väitel huthide rünnakud kaubalaevadele jätkuks pingelistele suhetele Iisraeli ja Gaza vahel. See teema on kütab paljusid kirgi üle maailma ning mängib olulist rolli Lähis-Ida poliitikas. Rünnakud on murettekitavad mitte ainult piirkonna stabiilsusele, vaid ka globaalsele kaubandusele. Seega on oluline olla kursis selle olukorraga ning mõista selle mõju laiemalt. Loodame, et meie arutelud ja analüüsid aitavad teil paremini mõista seda keerulist olukorda.

Huthide rünnakuid Punasel merel seilavatele kaubalaevadele saab vaadata kui kui Iisraeli ja Hamasi vahelise sõja jätku, ütles ETV saates “Ringvaade” Lähis-Ida ekspert Helga Kalm. Ta lisas, et risk konflikti veelgi suuremaks levikuks Lähis-Idas on olemas.

“Punasel merel toimuvat võib vaadata kui Iisraeli ja Hamasi vahelise sõja edasi kandumise või jätkuna.

Kalm rääkis, et huthid on Jeemenis tegutsev mässuliste rühmitus, mis on novembri keskpaigast alates lasknud Punasele merele tiibrakette ja võtnud erinevaid kaubalaevu pantvangi.

Eelmisel nädalal andis brittide ja USA juhitud koalitsioon löögid Jeemenis asuvatele huthide relvaladude, rakettide väljalaskmise asukohtade ja radarite pihta. “Huthid lubasid, et pommitavad edasi. Ka täna anti USA kaubalaeva pihta tiibraketiga löök, aga õnneks mitte nii tõsiselt, laev saab oma teed jätkata,” sõnas Kalm.

Kalm rääkis, et huthisid rahastab ja annab neile ka relvi peamiselt Iraan. “Nad on osa n-ö Iraani vastupanu teljest, mille moodustavad Hamas, huthid, Iraan ise, Hezbollah Liibanonis ja mõned üksikud rühmitused ka Iraagis ja Süürias,” ütles Kalm.

USA ja brittide koalitsiooni sekkumine on Kalmu sõnul rahvusvahelise kaubanduse perspektiivist oluline.

“Suur osa kaubandust, mis toimub Aasia ja Euroopa vahel ning Aasia ja ja Põhja-Ameerika vahel, läheb läbi Punase mere, mistõttu riskid seal kaubalaevadele muudavad selle keerulisemaks. Mitmed firmad on hakanud seilama nüüd mitte läbi Punase mere, vaid Lõuna-Aafrika tipu kaudu, mis teeb selle kuskil 4000 meremiili pikemaks, kütust läheb rohkem. Ja umbes 10 päeva läheb rohkem aega, et laev saaks liikuda. Mõjud kaubandusele on juba tunda, Tesla ja Volvo on osalt peatanud oma tehaste tööd Euroopas, sest õiged varuosad ei jõua tähtaegadeks kohale jne. See võib tekitada kaubanduses ahelreaktsiooni, kus asjad ei saa õigeks ajaks valmis, tekivad tarneraskused jne,” lausus Kalm.

Loe rohkem:  Taiwani-meelne kongressisaadik sõidab järgmisel nädalal Taipeisse | Välismaa

“Huthid ütlevad, et nemad ründavad kättemaksuks neid laevasid, mis viivad kaupa Iisraeli. Samas on näha, et need laeva, mida nad ründavad ei ole alati Iisraeliga seotud, vaid on lihtsalt kaubalaevad,” sõnas ta.

Kalmu sõnul on olemas oht, et teised Iraani ja selle vastupanutelje riigid ründavad näiteks USA baasi Iraagis või kuskil mujal. “Siis võib see asi kulutulena levida, riskid on olemas,” lisas Kalm.

In conclusion, the recent attacks by the Houthi rebels on commercial ships in the Middle East are indicative of the ongoing conflict in the region. With experts calling it a continuation of the Gaza war, it is clear that the volatile situation in the Middle East has far-reaching implications. Estonia, as a member of the international community, must remain vigilant and seek peaceful resolutions to these conflicts. The safety and security of commercial shipping in the region are paramount, and it is essential for all parties involved to work towards de-escalation and stability.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga