Kallas soovib valitsuselt mandaati õpetajate pikaajaliseks palgaleppeks | Eesti

2181139h01bdt24

Tallinna linnapea Mihhail Kallas on teinud ettepaneku valitsusele anda mandaat pikaajalise palgaleppe sõlmimiseks õpetajatega. Kallas rõhutas, et õpetajate palgatõus on hädavajalik nende pädevuse ja professionaalsuse tunnustamiseks ning Eesti haridussüsteemi tugevdamiseks. Kallas usub, et stabiilne ja konkurentsivõimeline palgatingimus aitaks kaasa ka õpetajate kvaliteetsele värbamisele ja hoidmisele. Ta kutsus üles valitsust võtma vastutust ning sõlmima pikaajalise palgaleppe, mis tagaks õpetajatele väärika elatustaseme ja motiveeriks neid oma tööd jätkama.

Neljapäevasel streigieelsel konsultatsioonil Eesti haridustöötajate liidu (EHL) juhi Reemo Voltri ja haridusminister Kristina Kallase (Eesti 200) vahel pakkus Kallas, et läheb esmaspäeval küsima valitsuselt mandaati õpetajate pikaajalise palgakokkuleppe saavutamiseks.

“Pakkusin seda sama pikaajalise kokkuleppe sõlmimist aastateks 2005-2007. Selleks on mul vaja saada valitsusest mandaati. Õpetajad tahavad, et oleks pikaajaliselt kokku lepitud palgatõus, aga seal hulgas ka töötingimused. Seda ma ka pakkusin, et selle nimel võiks tööd teha,” sõnas Kallas ERR-ile.

Pikaajaline kokkulepe oleks kollektiivlepingu vormis ehk põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse paragrahvi 176 järgi.

Selleks aastaks palgatõusu Kallas õpetajatele neljapäevasel kohtumisel ei pakkunud.

“Selle aasta palgatõusu me oleme juba teinud, see oli 5,7 protsenti ja me hetkel küll ei näe, et selle aasta eelarvest oleks rohkem võimalik õpetajate palka tõsta. Aga küsimus on õpetajatel ka selles, et kui palk sellel aastal ei tõuse, siis kas ta järgnevatel aastatel tõuseb ja kui palju. See on see kokkulepe, mille me peaksime saavutama,” ütles Kallas.

Mandaadi saamine valitsuselt eeldab riigieelarve strateegia läbirääkimisi. “RES-i osas peame hakkama partneritega läbi rääkima,” lisas Kallas.

Eesti õpetajate tähtajatu streigi algus on planeeritud 22. jaanuarile.

Lisaks palgatõusule alanud aastast peab EHL ülimalt oluliseks alustada ka läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimiseks, välistamaks edaspidistel aastatel sarnase situatsiooni tekkimist, mis nõuab tööseisakuga oma õiguste eest seismist. Samuti on edasistel aruteludel haridus- ja teadusministeeriumiga EHL tahe hoida fookuses ka lasteaiaõpetajate palkade soetus üldhariduse õpetajate palkadega.

Loe rohkem:  Tallinn loodab sügisel hakata ehitama Kristiine kergliiklustunneleid | Eesti

Kokkuvõttes võib öelda, et Kaja Kallasel on kindel soov anda õpetajatele pikaajaline palgalepe ning ta soovib selleks valitsuse mandaati. See näitab tema pühendumust haridustöötajate heaolu ja töötingimuste parandamisele. Samuti rõhutab see tema soovi investeerida haridusse ja tunnustada õpetajate olulist rolli ühiskonnas. Kallasel on tugev poliitiline visioon ning tema taotlus valitsuse mandaadi saamiseks peaks tõstma õpetajate palgaküsimuse poliitilise päevakorra esikohale.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga