Tähtajaliste hoiuste intressid on languses | Majandus

1290908hbafat24

Tere tulemast Eesti majandusuudiste maailma! Täna räägime tähtajaliste hoiuste intresside langusest. Viimaste uudiste kohaselt on mitmed suuremad pangad langetanud tähtajaliste hoiuste intresse, millel võib olla märkimisväärne mõju hoiustajatele. See teema puudutab paljusid Eesti elanikke ja võib mõjutada nende finantsplaane tulevikus. Oleme siin selleks, et tuua teieni kõige värskemad majandusuudised ja pakkuda põhjalikku analüüsi sellest, kuidas need muutused võivad mõjutada meie kogukonda. Jääge kursis, sest olulised majandusotsused vajavad tähelepanu!

Euroopa pankadevahelise intressimäära euribor languse ootuses on asunud ka Eesti pangad tähtajaliste hoiuste intressimäärasid langetama. Kurioossel kombel pakub Swedbank lühema hoiuse eest paremat intressi kui pikema eest.

Möödunud aasta sügisel tõstsid Eestis tegutsevad pangad siin pakutavate hoiuste intressimäärad tasemetele, mida ei olnud väga pikalt olnud. Aastase hoiuse eest pakkus mitu panka riskivaba viieprotsendilist tootlust. Praeguseks on olukord muutunud.

Mitmed pangad on näiteks aastaks pakutava intressimäära toonud alla ja üle 4,5 protsendi ei ole kuskilt võimalik enam saada. SEB hindab näiteks, et intressimäärad uuesti tõusma ei hakka.

“Tähtajaliste hoiuste intressimäärad on ilmselt tipus ära käinud ja on edaspidi pigem langevas trendis, kuni stabiliseeruvad,” ütles SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen ERR-ile.

12 kuu pikkused hoiused Eesti pankades oktoober 2023 võrrelduna jaanuariga 2024:

LHV hindab, et lisaks turuootustele hinnastavad nad hoiuseid ka enda rahavajadusest lähtuvalt.

“LHV likviidsuse tase on kõrge, niisamuti ootavad rahaturud, et intressimäärad langevad sel aastal päris oluliselt. Kuue kuu euribor võiks prognooside kohaselt jõuda juuni lõpuks ca kolme protsendi tasemeni, mistõttu oleme pikemate perioodide hoiuste intresse vastu turgu korrigeerinud,” märkis LHV Treasury juht Juhan Peet.

“Hoiustajad peaksid arvestama, et intressid nähtavas tulevikus usutavasti ei tõuse, mistõttu tasub oma säästude kasvatamisel valida pikemate hoiuperioodide vahel, et tänasest keskkonnast enim kasu lõigata,” lisas Peet.

Loe rohkem:  Kütusemüüjad täitsid eelmisel aastal kohustusliku biokütuste nõude | Majandus

Samas on pangad asunud lühemate perioodide pealt ka kõrgemat intressi pakkuma. Kohati on 12 kuu intress aastases arvestuses sama suur kui kuue kuu eest pakutav. Seejuures näiteks Swedbank pakub lühemate perioodide pealt isegi kõrgemat intressi kui pikemate pealt.

Eesti pankade pakutavad tähtajalised hoiuseintressid:

“Lühemate perioodide kõrgem intressimäär peegeldab turu ootust, et intressimäärad hakkavad lähiajal langema. Seetõttu pakume täna lühematele hoiuperioodide kõrgemat intressi kui pikematele perioodidele. See tähendab, et on hea võimalus hoiustada oma vaba raha just nendel, kellel ei ole võimalik või soovi seda pikemaajaliselt hoiusele panna,” rääkis Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.

Ka Swedbank teatas, et Eestis makstavate kõrgete intresside tuules on inimeste huvi raha tähtajalisel hoiusel hoida, oluliselt kasvanud.

“Kui näiteks 2022. aastal sõlmiti Swedbankis kokku 19 600 erakliendi tähtajalist hoiust, siis 2023. aastal tehti seda ligi 146 000 korda. Samuti kasvasid hüppeliselt hoiuste mahud: kui 2022. aastal panid erakliendid hoiustesse kokku 919 miljonit eurot, siis 2023. aastal hoiustati Swedbankis tähtajalistel hoiustel kokku ligi 3,1 miljardit eurot,” märkis Ulla.

Euroopa Keskpank (ECB) asus intressimäärasid tõstma 2022. aastal, võitlemaks hinnatõusuga. Viimati tõstis ECB intressimäärasid möödunud aasta 20. septembril.

Euroala inflatsioon oli detsembris Eurostati kiirhinnangu kohaselt 2,9 protsenti, mida on 0,5 protsendipunkti rohkem kui novembris. ECB soovitud inflatsioon on kaks protsenti.

Euribor on oma viimaseaja tipust pisut langenud ja 9. jaanuari seisuga 3,891 protsendi tasemel

In conclusion, the decrease in interest rates for fixed-term deposits in Estonia is a reflection of the current economic climate. While this may be disappointing for savers, it is a result of various factors affecting the economy. It is important for individuals to carefully consider their options when it comes to savings and investments in order to make informed decisions. Additionally, it is always advisable to stay updated on the latest developments in the financial sector to ensure financial stability and growth. Overall, while the decrease in interest rates may pose challenges, it is essential to adapt and make the best choices for one’s financial future.

Loe rohkem:  Raine Pajo lahkub Eesti Energia juhatuse liikme kohalt | Majandus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga