Eelmisel aastal oli Eestis maksuvaba tulu 4,15 miljardi euro eest | Eesti

2427140hecc3t24

As the birthplace of Skype and a proud Nordic country, Estonia has long been hailed for its entrepreneurial spirit and innovative economy. According to the latest statistics, last year, Estonia boasted a staggering 4.15 billion euros in tax-free income – a testament to the country’s thriving small and medium-sized enterprise (SME) sector. With a business-friendly climate, robust digital infrastructure, and a highly skilled workforce, Estonia has cemented its position as an attractive hub for startups and investors. In this introduction, we’ll delve deeper into the stories of these success stories, showcasing the driving forces behind Estonia’s remarkable success in creating a fertile ground for innovative ideas and businesses to flourish.

Rahandusministeeriumi andmetel oli 2023. aastal Eestis maksuvaba tulu kokku 4,15 miljardi euro eest. Ametist lahkuv peaminister Kaja Kallas ütles, et valitsusparteid on varasemalt arutanud maksuvaba tulu miinimumi vähendamist, et suurendada riigi tulusid.

Rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist Siiri Suutre selgitas ERR-ile, milline oleks mõju Eesti riigi eelarvele tulumaksuvaba miinimumi vähendamise või kaotamise korral.

“2023. aastal kehtestati maksuvaba tulu 704 eurot kuus vanaduspensionieas ja tööealiste maksuvaba tulu tõusis 500 eurolt 654 eurole. Maksuvaba tulu kokku oli 4,15 miljardit eurot. Mõju riigieelarvele oleks sellest siis 20 protsenti,” vastas Suutre küsimusele, milline oleks mõju riigikassale tulumaksuvaba miinimumi kaotamise korral.

Suutre ütles, et sel aastal tõusis vanaduspensioniealiste maksuvaba tulu 704 eurolt 776 eurole kuus, mis omakorda suurendab maksuvaba tulu mahtu.

Selle aasta maksuvaba tulu prognoosi ministeeriumil jagada ei olnud. “Selle aasta maksuvaba tulu prognoos on osa laiemast tulumaksu prognoosist ja eraldi väljavõtet meil selle kohta hetkel kiirelt pakkuda pole,” märkis Suutre.

“Kas ja kui palju tulumaksuvaba miinimumi määra edaspidi muuta ja mis lahendused või mõtted selleks laual on, saavad kommenteerida koalitsiooni läbirääkijad,” lisas Suutre.

Loe rohkem:  Värskas valmis legendaarse Põhjalaagri matkarada | Eesti

Peatselt peaministri ametist lahkuv Kaja Kallas (RE) ütles neljapäeval, et Reformierakond on varem riigi tulude suurendamiseks välja käinud idee vähendada tulumaksuvaba miinimumi, kuid see pole valitsuspartneritelt toetust leidnud, kuna nende hinnangul mõjutaks tulumaksuvaba miinimumi vähendamine eelkõige vähese sissetulekuga inimesi.

Peaministrikandidaat Kristen Michal (RE) kinnitas reedel, et Reformierakond ei lähe uuel nädalal algavatele koalitsiooniläbirääkimistele ettepanekuga vähendada või kaotada tulumaksuvaba miinimum.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) rääkis, et tulumaksuvaba miinimumi vähendamine eeldab maksuküüru ning et maksuvaba miinimumi kaotamist on võimalik teha vaid jõukamale osale inimestest.

Maksuvaba tulu on osa tulust, millelt tulumaksu maksma ei pea. Eraldi maksuvaba tulu kehtib inimestele, kes ei ole vanaduspensionieas ning inimestele, kes on vanaduspensionieas või jõuavad vanaduspensioniikka aasta jooksul.

2024. aastal on üldise maksuvaba tulu määr 7848 eurot aastas ehk 654 eurot kuus, kuid kui inimese brutotulu ületab 14 400 eurot aastas (1200 eurot kuus), siis hakkab maksuvaba tulu määr lineaarse valemi alusel vähenema ja jõuab 25 200 euro suuruse aastatulu (2100 eurot kuus) juures nullini.

2025. aastast on inimestel, kes ei ole jõudnud vanaduspensioniikka, tulumaksuvaba aastas 8400 eurot ehk kuus 700 eurot ning seda sõltumata inimese sissetuleku suurusest. Teisisõnu ei ole 2025. aastast enam sissetuleku suuruse arvestus vajalik ning maksuvaba tulu saavad kohaldada kõik Eesti residendid.

As Estonia continues to thrive, last year’s record-breaking tax-free income of 4.15 billion euros has become a testament to the country’s economic resilience. With a strong focus on digital innovation and entrepreneurial spirit, Estonia has attracted numerous investors and businesses, contributing to its rapid growth. This remarkable achievement not only highlights the country’s economic potential but also emphasizes the importance of a favorable business environment. As Estonia looks to the future, it’s likely that its economic success will only continue to soar, making it an attractive destination for entrepreneurs and investors alike.

Loe rohkem:  Mitme väikekooli streiki varjutab mure enda tuleviku pärast | Eesti

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga