Aasia sõnatu teatri festival 1000 Kurge keskendub kaose ja harmoonia tasakaalule | Teater

2313951he716t24

Tere tulemast Aasia sõnatu teatri festivalile 1000 Kurge! Selle aasta festival keskendub kaose ja harmoonia tasakaalu leidmisele läbi unikaalse teatrikunsti. Toome publikuni ainulaadseid etendusi, mis käsitlevad inimese ja looduse vahelist pinget ning tasakaalu. Läbi sõnatu keele ja visuaalse kunsti avastame emotsioonide sügavust ning eksperimenteerime erinevate meeleoludega. Liituge meiega selle imelise kultuurisündmuse raames ning avastage enda ja maailma ümbritseva keskkonna vaheline seos. Oleme valmis teid võluma ja inspireerima!

Kolmandat korda toimuv Aasia sõnatu teatri festival 1000 Kurge toob 8.–13. aprillini Tallinnasse ja Viimsisse etendajad Singapurist, Lõuna-Koreast ja Jaapanist. Eestist on seekord programmis loomingulise koosluse *birdname uus ballett “Kurat ja Jumal”.

Festivali peakorraldaja Tiiu Tamme sõnul on festivali programmi valitud Aasia etenduskunstide eredamad pärlid. “1000 Kurge keskendub sel aastal kaose ja harmoonia haprale tasakaalule. Lavastused aitavad mõtestada meie ümber toimuvat, kutsuvad vaatama endasse ja leidma rahu,” sõnas ta.

Festivali nimi viitab nii jaapani legendile, kus paberlinnud olid levinud kink pruudile või vastsündinule, sümboliseerimaks pikka ja head elu, ning on samas tabavas võrdluses ka Jaapani kuulsa nobelisti Yasunari Kawabata samanimelise romaani detailitäpsusega, sümboliseerides inimsüdame igavikulist rännuigatsust.

Kinos Artis saab vaadata Jaapani etenduskunstniku Katsumi Sakakura lavastust “The Life of Hokusai” (Hokusai elu). Lavastuses segatakse tantsu ja videokunsti, sukeldutakse sügavale kunstniku sisemaailma, uuritakse lähemalt, kuidas ta jõudis märkimisväärsete saavutusteni ja milliseid ohvreid pidi elus tooma.

Viimsi Artiumis etendub Singapuri koosluse T.H:E Dance Co esituses lavastus “PheNoumenon”, mis kasutab mitmekülgseid tehnikaid haaramaks publiku kõiki meeli: nägemist, haistmist, kuulmist ja kompimist. Koreograaf Kuik Swee Boon suunab pilgu inimesele ja ümbritsevale maailmale, püüdes seda keerukat suhtekeerist mõista. Kuiki arvates tuleb inimesel vaadata endale otsa, sest maailma kaos ja hädad on üksnes inimtegevuse tagajärg. Koreograaf laseb langeda kaasaegsel jõuka Aasia fassaadil, et uurida keerukat kultuuri, sotsiaalpoliitikat ja identiteeti.

Loe rohkem:  Teenetemärgi pälvinud Indrek Sammul: õnneks pole inimesed ka teatris tunnustusega kitsid | Teater

Theatrumis toimub festivali raames lühivormide õhtu, mille jooksul saab publik osa neljast erinevast teosest: *birdname’i improvisatsiooniline lühivorm “1000 kurge”, Kyoshiro Oshima (Jaapan) soolo “Silence is Azure Indignant”, mis põhineb Jaapani luuletaja Shigekichi Yagi luulekogul “Sügise silmad”, Lõuna-Koreast pärit noorte talentide lavastus “Dating abuse”, mis uurib keha ja vaimu suhet läbi vägivalla, ning Dongbin Lee (Lõuna-Korea) traditsioonilime maskitants Bongsan Talchum.

Suure publiku huvi tõttu on festivali korraldajad kutsunud tagasi ka varem juba Eestis esinenud Jaapani trupi 86B210 lavastusega “Vibrating Sky”. “Vibrating Sky” ehk “Vibreeriv taevas” on muusikaline ja tantsuline meditatsioon, milles tantsijad Fumie Suzuki ja Keiko Iguchi kutsuvad vaatajat avastama universumi saladusi. Lisaks tantsijatele on laval ka muusik Masami Sakaide, kes on lavaruumist teinud hiiglasliku “kitarri”.

Kokkuvõttes võib öelda, et Aasia sõnatu teatri festival 1000 Kurge on suurepärane platvorm, mis keskendub kaose ja harmoonia tasakaalu leidmisele läbi teatri. Festival pakub võimalust avastada erinevaid kultuure ja kunstivorme ning süvendada arusaamist inimkogemuse mitmekesisusest. Kaose ja harmoonia vastandlike jõudude vahel balansseerimine on oluline teema, mis kõnetab nii artiste kui ka publikut. Loodame, et see festival jätkab oma inspireeriva missiooni täitmist ja järgnevad aastad toovad kaasa rohkem rikkalikke ja silmapaistvaid etendusi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga