Briti välisminister on vastu sõdurite saatmisele Ukrainasse ka väljaõppeks | Välismaa

2300565h2509t24

Briti välisminister on otsustavalt vastu sõdurite saatmisele Ukrainasse väljaõppe eesmärgil, kui olukord püsib pingeline Venemaa ja Ukraina vahel. See otsus on osa laiemast välispoliitilisest seisukohast, mille eesmärk on vältida konfliktide süvenemist ja rahutuste laienemist Euroopas. Selline positsioon näitab Briti valitsuse pühendumust rahu ja stabiilsuse säilitamisele ning on oluline samm diplomaatiliste lahenduste leidmise suunas. Selles keerulises geopoliitilises olukorras peab rahvusvaheline kogukond jääma tasakaalukaks ja jätkama diplomaatilisi jõupingutusi konfliktide ennetamiseks.

Suurbritannia välisminister David Cameron ütles laupäeval usutluses Saksa päevalehele Süddeutsche Zeitung, et on vastu lääneriikide sõdurite saatmisele Ukrainasse kohapeale isegi väljaõppe pakkumiseks.

Cameroni sõnul on väljaõppemissioone parem viia läbi välismaal. Ta märkis, et Suurbritannia on andnud sel moel väljaõpet 60 000 Ukraina sõdurile.

Sõdurite paigutamine Ukrainasse teeks nad sihtmärgiks Venemaale, ütles Briti endine peaminister.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron pälvis veebruari lõpus teiste liitlaste pahameele, kui ütles, et välistada ei saa lääne sõjaväelaste saatmist Ukrainasse.

Suurbritannia kinnitas hiljem, et on saatnud Ukrainasse üksuseid meditsiinialase väljaõppe pakkumiseks. Suuremahulist vägede lähetamist kavas aga ei ole, kinnitas Briti peaministri Rishi Sunaki kõneisik.

Prantsusmaa kaitseminister Sébastien Lecornu ütles reedel, et ehkki lahingvägesid saata ei plaanita, peaksid Ukraina liitlased kaaluma väljaõppe- ja demineerimismissioone.

Cameron ütles usutluses Süddeutsche Zeitungile, et Ukrainal on vaja rohkem kaugmaarelvastust ja et ta on valmis proovima veenda Berliini varustama Kiievit Tauruse tiibrakettidega.

Välisminister keeldus kommenteerimast varianti, et Berliin saadaks Tauruse rakette Suurbritanniale, kes saaks omakorda saata Kiievile rohkem Storm Shadow’ tiibrakette.

Berliin on keeldunud 500-kilomeetrise laskeulatusega Tauruse rakette Ukrainale tarnimast, peljates, et see võib viia sõja laienemiseni.

Prantsusmaa ja Suurbritannia on alates mullu maist varustanud Ukrainat Storm Shadow’ rakettidega (Prantsusmaal tuntud kui Scalp), mille laskeulatus on 250 kilomeetrit. USA on saatnud 165-kilomeetrise laskeulatusega ATACMS-eid.

Loe rohkem:  Scholzi lähedane liitlane mõlgutas Ukraina sõja külmutamise ideed | Välismaa

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Briti välisministeri vastuseis sõdurite saatmisele Ukrainasse väljaõppeks peegeldab rahvusvahelise kogukonna muret olukorra eskaleerumise üle selles piirkonnas. Selline otsus annab märku pingest Euroopa Liidu ja Venemaa vahel ning näitab, et suhete parandamiseks on tarvis diplomaatilisi läbirääkimisi ja konstruktiivset dialoogi. See toob esile vajaduse rahumeelse lahenduse leidmiseks ning kriiside ennetamiseks rahvusvahelisel tasandil. Tähtis on leida tasakaal julgeoleku tagamise ja konfliktide vältimise vahel, aidates seeläbi kaasa rahu ja stabiilsuse säilitamisele regioonis.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga