Eestiski levivad sügelised ei vali ühiskonnaklassi | Eesti

2238468h69cet24

Tere tulemast Eestisse, kus sügelised levivad kiiresti ja ei vali ühiskonnaklassi. See nakkushaigus on viimastel aastatel Eestis laiemalt levinud ning mõjutab nii vaeseid kui ka jõukaid. Sügelised on väga nakkav haigus, mis võib tekitada tugevat sügelust ja ebamugavustunnet. Selle leviku tõkestamiseks on oluline teavitada inimesi sellest haigusest ning võtta ennetavaid meetmeid selle leviku peatamiseks. Eestiski levivad sügelised on tõsine probleem, mis nõuab ühiskonna tähelepanu ja koostööd selle vastu võitlemiseks.

Üle Soome, eriti Helsingi piirkonnas, on sügeliste juhtumite arv plahvatuslikult tõusnud, kuid haigus levib juba ka Eestis, ütles perearst Piret Rospu “Terevisioonis”.

“Sügelistesse haigestumus üle Euroopa on kerinud ja kerinud ülespoole juba mitmeid aastaid. Sügelised ja täid ei ole maailmast kuhugi kadunud. Samuti satikad-lutikad, mis olid hiljuti Pariisis. Need on tugeva ülerahvastatusega seotud küsimused,” rääkis Rospu.

“Ühendkuningriigis, kus on ka sügelistega probleemid, arvatakse, et probleem on selles, et ravimeid ei jätku,” rääkis Rospu.

“Kui ühel inimesel diagnoositakse sügelised, siis tuleb ravida kogu perekonda. Ja kui perekond on suur, siis see hunnik ravimeid, mis tuleb ühe perekonna ravimiseks kasutada on metsik. Täiendav moment on see, et sügelised ei taha raviga ära minna. Võibolla oleme piisavalt pikka aega ühte ravimit kasutanud ja need elukad on selle endale selgeks õppinud. Permetriiniga enam palju ära teha ei saa, aga vana hea väävlisalv töötab hästi,” rääkis Rospu. Perarstide veebilistis jagatakse juba väävlisalvi retsepte, sõnas ta.

Sügelised ei levi terekätt andes, vaid vajavad pikemat nahk-nahk kontakti, näiteks koos magamist, lähedasi kontaktide lastekollektiivis, voodipesu ja riiete jagamist. “Sügelised ei vali ühiskonnaklassi, näo järgi ei saa öelda, kellel see on,” ütles Rospu.

Loe rohkem:  Galerii: Reformierakond kogunes uut Tallinna piirkonnajuhti valima | Eesti

Sügelised tuntakse ära selle järgi, et tekivad paarikaupa asetsevad punnid sõrmedel ja alakehas, nabas, alakõhul ja meestel genitaalidel.

Kokkuvõttes võime öelda, et sügeliste levik Eestis ei vali ühiskonnaklassi. See haigus võib esineda nii vaeste kui ka jõukate inimeste hulgas. Seega on oluline, et kõik elanikud, sõltumata nende sotsiaalsest staatusest, oleksid teadlikud sügeliste ohtudest ja võtaksid vajalikke ennetavaid meetmeid selle leviku takistamiseks. Terviseamet ja teised asjaomased asutused peaksid jätkuvalt jälgima ja teavitama avalikkust sügeliste levikust ning pakkuma vajalikku abi ja ravivõimalusi kõigile, kes seda vajavad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga