Hiina keskpank langetas eluasemelaenude intressimäära | Välismaa

2267445hd17et24

Tere tulemast! Hiina keskpank on langetanud eluasemelaenude intressimäära, mis võib toomata kaasa olulisi muutusi rahaturul ja kinnisvarasektoris üle maailma, sealhulgas Eestis. See otsus võib mõjutada ka kohalikke laenusaajaid ja kinnisvaraomanikke, pakkudes uusi võimalusi ja väljakutseid. Antud samm võib kajastada Hiina majanduse olukorda ning mõjutada ka globaliseerumist ja rahvusvahelisi majandussuhteid. Selles artiklis uurime lähemalt, millised võivad olla selle sammu mõjud Eestile ja kuidas see võib kujundada tulevikku kinnisvaraturul.

Hiina Rahvapank teatas viieaastase laenuintressimäära langetamisest 3,95 protsendile seniselt 4,2 protsendilt.

Bloombergi küsitletud analüütikud ennustasid intressimäära langetust ainult 4,1 protsendile.

Oodatust suurema intressimäära langetuse põhjuseks on analüütikute arvates soov turgutada Hiina eluasemeturgu, mis on viimastel aastatel sattunud kriisi.

Hiina keskpanga viieaastast intressimäära kasutatakse Hiinas eluasemelaenude intressimäära alusena, ettevõtetele antavad laenud ja majapidamistele antavad väikelaenud põhinevad keskpanga üheaastasel intressimääral. Keskpank pole viimast intressimäära muutnud ning selleks on jätkuvalt 3,45 protsenti.

Tegemist on viieaastase intressimäära suurima langetusega Hiina ajaloos. Keskpank on hakanud määrama ametlikku viieaastast intressimäära 2019. aastal.

Hiina kinnisvarasektor on sattunud sügavasse kriisi, mis on mõjutanud negatiivselt ka tarbijate, ettevõtete ja investorite kindlustunnet. Markantseimateks näideteks kriisi mõjust on riigi kahe suurima kinnisvaraettevõtte Evergrande ja Country Gardeni maksujõuetus, millele hiljuti järgnes ka Evergrande pankrott.

Siiski pole Hiina turud keskpanga otsusele eriti reageerinud. Hongkongi börsiindeks Hang Seng kasvas ainult 0,1 protsenti ja Mandri-Hiina peamine aktsiaindeks CSI 300 kaotas 0,2 protsenti pärast keskpanga teadaannet.

In conclusion, the decision by the People’s Bank of China to lower the interest rates on housing loans will likely have a positive impact on the real estate market in Estonia. This move may lead to increased demand for housing loans and stimulate the housing market, making it easier for people to buy homes. Additionally, the lowered interest rates may also attract more foreign investors to the Estonian real estate market. However, it is important for both individuals and the government to carefully monitor the potential effects of this decision on the overall economy and the housing market in Estonia.

Loe rohkem:  Euroopa töösturid: eelmine aasta oli EL-i majandusele pettumus | Välismaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga