ERR Münchenis: Navalnõi surma teade tõi julgeolekukonverentsilt kriitikalaine | Välismaa

2262630hb7d4t24

Tere tulemast Münchenisse, kus toimus oluline julgeolekukonverents, kuid kõik keskendus hoopis teisele olulisele teemale – Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi surmale. ERRi korrespondentide vahendatud uudis tõi kaasa terava kriitika Venemaa valitsuse suhtes ning kutsus üles rahvusvahelist kogukonda reageerima. Uudis raputas konverentsi ja tõi terava avaliku reaktsiooni, kuid see on vaid üks näide sellest, kuidas maailma sündmused võivad mõjutada ka siinset julgeolekukeskkonda. Jääge meiega kursis, sest sellest teemast räägitakse kindlasti veel pikalt.

Vene opositsionääri Aleksei Navalnõi surma teade tõi kaasa kriitikalaine ka Müncheni julgeolekukonverentsile kogunenud riigijuhtidelt. Julgeolekukonverentsi põhiteema on Ukraina toetamine ja Euroopa kaitsevõime tugevdamine.

Kremli kriitiku Aleksei Navalnõi abikaasa Julija Navalnaja esinemine Müncheni julgeolekukonverentsil kujunes teistsuguseks kui see algselt pidi olema.

“Kui see on tõsi, siis ma tahan, et Putin, tema ringkond, sõbrad ja valitsus teaksid, et nad kannavad vastutust selle eest, mida nad tegid meie maaga, minu pere ja minu mehega,” sõnas ta.

Navalnaja kutsus maailma liidreid üles võitlema Venemaa praeguse režiimiga ja panema selle liider Vladimir Putin vastutama.

Surmateade tõi kommentaare läbi päeva.

“See oleks järjekordne märk Putini jõhkrusest. Ükskõik, mida nad räägivad, ütleme otse, Venemaa vastutab selle eest,” ütles USA asepresident Kamala Harris.

“Putini käekiri ei ole muutunud, ta on ka varem oma poliitilisi konkurente elimineerinud ja on teinud seda eriti julmal ja piinaval moel. Nii ka Navalnõiga, mõtleme Politkovskajale ja Nemtsovile – see nimekiri on pikk. Selge on see, et me peame edasi minema kõikide nende asjadega, mida me oleme algatanud, just seesama kriminaalide vastutuselevõtmine ja eritribunal, et sellised teod ei jääks karistuseta,” rääkis Kallas “Aktuaalsele kaamerale”.

Loe rohkem:  Briti ekspeaminister Truss lõi uue tooride fraktsiooni | Välismaa

“Putin on selgelt mõrvar sõna otseses mõttes. On ka spekuleeritud siin konverentsil, et see oli sõnum ka Müncheni koverentsile, kõigile maailma liidritele, et te võite seal koguneda, võite teha plaane, aga mina teen, mida mina tahan,” kommenteeris välisminister Margus Tsahkna.

Julgeolekukonverentsi teemad ulatuvad seinast seina, aga põhiline on ikkagi Ukraina aitamine ja Euroopa kaitsevõime tugevdamine, mõlemad on teemad, kus häid uudiseid oleks praegu väga vaja.

Kaitsetööstus ootab jätkuvalt poliitikutelt poliitilist tahet ja lepinguid, et tootmine Euroopas kasvaks. Seda vajab nii Ukraina kui ka Euroopa ise.

“Ma just praegu tulen ühelt arutelult, kus kõik suured tööstused olid koos – Rheinmetall, Leonardo ja kõik teised suured Euroopa töösturid – ja sõnum on väga lihtne, kui sa saad selle lepingu, siis on võimalik tööstusel ka tarnida,” rääkis kaitseminister Hanno Pevkur.

Kokkuvõttes tõi Navalnõi surma teade Müncheni julgeolekukonverentsilt Eesti jaoks kaasa palju kriitikat ja muret. Venemaa valitsus on pidanud selgitama Navalnõi mürgitamist ja tema vangistamist, kuid tema ootamatu surm tõstatas uusi küsimusi ja kahtlusi. Eesti julgeolekuametnikud ja poliitikud peavad olema valvsad ja jätkama koostööd teiste lääneriikidega Venemaa agressiivse tegevuse vastu. Navalnõi surm on kurb meeldetuletus sellest, kui oluline on jälgida demokraatia ja õigusriigi põhimõtete kaitset nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga