USA sõjalaev lasi alla kolm Jeemeni mässuliste väljatulistatud drooni | Välismaa

2237490h0d63t24

Tere tulemast Eestisse!
Nädala alguses, USA sõjalaev lasi alla kolm Jeemeni mässuliste väljatulistatud drooni, teatab Washington Post. See sündmus toob esile pidevad pinged Lähis-Idas ning rõhutab USA ja Jeemeni valitsuse liitlaste tähtsust selles piirkonnas. Sellised sündmused mõjutavad maailma poliitilist tasakaalu ning võivad omada ka mõju meie enda Eesti julgeolekule. Seega on oluline olla kursis globaalsete arengutega ning mõista nende võimalikke mõjusid meile kõigile.

USA sõjalaev tulistas kolmapäeval alla kolm drooni ja ballistilise raketi, mille tulistasid välja Iraani toetatud Jeemeni huthi mässulised, teatas Ühendriikide sõjavägi.

“Iraani toetatud huthi võitlejad tulistasid oma kontrolli all olevatest piirkondadest Adeni lahe suunas ühe laevavastase ballistilise raketi, mille hävitaja USS Carney edukalt alla lasi,” seisis teadaandes.

“Vähem kui tund hiljem tulistas USS Carney alla kolm mässuliste väljalastud mehitamata õhusõidukit,” lisati avalduses.

Varem teatas Suurbritannia ohuseirefirma Ambrey, et Jeemenist välja lastud rakett tabas riigi ranniku lähedal kaubalaeva.

“Adenist edelas oli väidetavalt raketiga sihikule võetud kaubalaev,” seisis Ambrey teadaandes.

“Laeva meeskond teatas plahvatusest pardal. Ambrey andmetel tulistati rakett Taizist,” lisati avalduses.

Iraani toetatud Jeemeni huthi mässulised olid enne seda teatanud, et tulistasid Adeni lahes rakettidega Iisraeli sadamatesse suunduvat Ameerika laeva.

USA kaitseministeerium teatas teisipäeval, et Jeemeni mässulised on alates 19. novembrist rünnanud Punasel merel laevu üle kolmekümne korra.

Huthid hakkasid laevu Punase merel sihikule võtma mullu novembris. Enda väitel ründasid mässulised Iisraeliga seotud aluseid. Hiljem on nad kuulutanud legitiimseteks sihtmärkideks ka USA ja Briti huvidega seotud laevad.

Kokkuvõttes võib öelda, et USA sõjalaeva tegevus Jeemeni mässuliste väljatulistatud drooni allatulistamisel näitab nende pühendumust oma liitlaste kaitsele ning sekkumist rahvusvahelises konfliktis Lähis-Idas. Samas võib selline tegevus suurendada pingeid juba niigi pingelistes piirkondades ning tõstatada küsimusi rahvusvahelise seaduse järgimise kohta. Oluline on leida lahendus konfliktidele diplomaatia kaudu ning vältida eskaleerumist sõjaliste vahenditega. Soovime rahu ja stabiilsust Jeemenis ning Lähis-Idas tervikuna.

Loe rohkem:  Iisraeli rünnakus Liibanonile sai surma Hezbollah' tippjuht | Välismaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga