Norra pensionifond teenis mullu rekordkasumi | Välismaa

2236416hb84ct24

Tere tulemast Eestisse! Möödunud aastal teenis Norra pensionifond ehk Government Pension Fund Global (GPFG) märkimisväärse kasumi, mis on märk sellest, et maailma majandus on tugev ja stabiilne. See uudis on oluline mitte ainult Norra, vaid kogu maailma jaoks, kuna see näitab investeerimise olulisust ja võimalusi rahalise kindlustunde tagamisel. Kõnealune fond on üks suurimaid maailmas ja selle kasum on märkimisväärne saavutus. See tõestab, et õigeaegsed ja hästitargetatud investeeringud võivad tuua suurt edu.

Norra riiklik investeerimisfond, mis on maailma suurim, teatas teisipäeval, et teenis mullu 2,2 triljonit krooni ehk 194 miljardit eurot kasumit, suuresti tulenevalt USA tehnoloogiasektori aktsiatest.

Investeeringute 16,1-protsendine tootlus on kontrastis tunamulluse üüratu kahjumiga ning tõstis fondi koguväärtuse 15,8 triljoni krooni ehk 1,39 triljoni euroni.

Tehnoloogiasektorisse tehtud investeeringute väärtus kerkis 50 protsenti, moodustades 895 miljonit krooni kogukasumist. Sektorit toetas optimism tehisintellekti osas ja lootus, et keskpangad hakkavad peagi intressimäärasid langetama.

Norra naftafond asutati 1996. aastal ning selle eesmärgiks on tagada Norra heaoluriigi jätkumine pärast naftavarude ammendumist.

Aktsiaportfell moodustas aasta lõpus fondi varadest umbes 71 protsenti. Kokku kuulub fondile oma 1,5 protsenti kõigist maailma aktsiatest.

Fondi aktsiaportfelli tootlus oli mullu 21,3 protsenti, samas kui võlakirjade portfelli tootlus oli 6,1 protsenti. Fondile kuuluva kinnisvara väärtus kahanes kõrgemate intressimäärade tõttu aga 12,4 protsenti.

Suurem osa sektori eelmise aasta kasvust tulenes seitsmest ettevõttest: Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla.

Näiteks Microsofti teisipäeval avaldatud kvartalitulemused ületasid ootusi seoses nõudluse kasvuga tehisaru teenustes. Ettevõtte teatel tõusis müük oktoobrist detsembri lõpuni kestnud perioodi vältel hüppeliselt 62 miljardi dollarini, mida oli aasta varem neljanda kvartali tulemustega võrreldes 18 protsenti enam.

Loe rohkem:  Ilvese hinnangul näitaks Rutte tõus NATO etteotsa taas Ida-Euroopa eiramist | Välismaa

Ka Google teatas, et tehisaru aitas neil suurendada mullu viimase kvartali müügitulu. Firma käive oli 86,3 miljardit dollarit.

In conclusion, it is evident that the Norwegian pension fund achieved a record profit last year, demonstrating its strong financial performance and stability. This accomplishment reflects Norway’s sound management of its pension investments and the overall strength of its economy. It also highlights the importance and benefits of having a well-managed pension fund for the long-term financial security of its citizens. Estonia can learn from Norway’s success and strive to enhance its own pension fund management to ensure a secure and prosperous retirement for its citizens in the future.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga