USA sõdurite hukkumise tõi kaasa droonide tuvastamisel puhkenud segadus | Välismaa

1706592675 2234739h5526t24

Tere tulemast, head inimesed! Viimastel päevadel on Eestis ja üle maailma puhkenud suur segadus seoses USA sõdurite hukkumisega droonide tuvastamise tõttu. See kurb sündmus on tõstatanud olulisi küsimusi ohutuse, julgeoleku ja vastutuse kohta. Paljud meist tunnevad muret selle teema üle ja otsivad vastuseid sellele, kuidas selliseid tragöödiaid tulevikus vältida. Olles osa rahvusvahelisest kogukonnast, peame astuma samme, et mõista ja leida lahendusi, mis tagavad meie sõdurite ohutuse ning hoiavad rahu ja stabiilsust meie maailmas.

Jordaanias sai hiljuti droonirünnakus surma kolm USA sõjaväelast ning ametnikud ütlesid esmaspäeval, et riigi väed ei suutnud rünnakut tõrjuda, kuna rünnaku ajal naasis baasi ka USA enda droon.

Droonirünnak leidis aset Süüria piiri lähedal asuvas eelpostis. Rünnaku ajal saabus baasi tagasi ka USA droon. Seetõttu tekkis segadus ning USA väed ei suutnud vaenlase droonirünnakut ära hoida, vahendas The Wall Street Journal. 

USA ametnikud ütlesid, et vaenlase droon tuli Iraagist. Surma sai kolm USA sõjaväelast, ligi 40 sõjaväelast sai vigastada. USA teatas, et riik pole leidnud veel tõendeid selle kohta, et rünnaku korraldas Iraan. Siiski tegutsevad piirkonnas Iraani rahastatud rühmitused, mis ründavad pidevalt ka USA vägesid. 

Washingtoni Lähis-Ida poliitika instituudi teadur Michael Knights ütles, et Iraani toetatud rühmitused on varemgi kasutanud sarnast taktikat. Need rühmitused jälgivad USA droonide lennutrajektoori. 

Valge Maja teatas samas esmaspäeval, et USA ei otsi sõda Iraaniga. 

“Me ei otsi sõda Iraaniga. Ärge tehke siiski viga ja arvake, et rünnak jääb vastuseta. See oli olukorda pingestav ja see nõuab reageerimist,” ütles riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby

USA president Joe Biden kohtus esmaspäeval ka oma riikliku julgeoleku meeskonnaga. Kohtumisel osalesid riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan, kaitseminister Lloyd Austin, luureülem Avril Haines, Valge Maja personaliülem Jeff Zients, riikliku julgeoleku nõuniku asetäitja Jon Finer ja sisejulgeolekunõunik Liz Sherwood-Randall

Loe rohkem:  Palestiina peaminister astus ametist tagasi | Välismaa

Iraan samas eitab USA süüdistusi, mille kohaselt Teheran toetab äärmusrühmitusi, mis korraldasid kolm USA sõjaväelast tapnud droonirünnaku Jordaaniale. Iraaniga seotud rühmitus teatas aga sotsiaalmeedias, et tegemist oli kättemaksuga, kuna USA ründas eelmisel nädalal Bagdadis tegutsevat sõjalist rühmitust.

Kokkuvõtvalt on USA sõdurite hukkumine droonide tuvastamisel toonud kaasa suure segaduse nii Eesti kui ka USA ametnike ja kodanike seas. See juhtum rõhutab vajadust selgitada välja selged reeglid ja protseduurid droonide kasutamisel ning nende tuvastamisel. Lisaks tuleb tõhustada koostööd erinevate riikide vahel, et ennetada sarnaseid õnnetusi tulevikus. Tähtis on ka avalikkuse teadlikkuse tõstmine ja arusaamine droonide kasutamisega seotud ohtudest. Loodame, et sellest juhtumist on võimalik midagi õppida ja tulevikus paremini ennetada sarnaseid tragöödiaid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga