Soome presidendivalimiste teise vooru lähevad Stubb ja Haavisto | Välismaa

1706474532 2231904hd307t24

Tere tulemast Eestisse! Soome presidendivalimiste teine voor on toonud kaasa põneva võidurelvastumise Stubb ja Haavisto vahel. Mõlemad kandidaadid on kogenud ja tuntud poliitikud, kes pakuvad erinevaid visioone ja lahendusi Soome tuleviku suhtes. Nende võitlus on tõstnud elevust üle kogu Soome ning naaberriikides, sealhulgas Eestis. Selles artiklis saate avastada, kuidas see võistlus on edenenud ja milline võiks olla selle mõju Soome ja Eesti vahelistele suhetele. Olge valmis saama rohkem teavet selle põneva poliitilise võitluse kohta!

Soome presidendivalimiste esimeses voorus on loetud 99 protsenti häältest ning enim toetust kogusid Alexander Stubb ja Pekka Haavisto.

Koonderakonna kandidaat Alexander Stubb võitis esimese vooru 27,1-protsendilise toetusega ning valijaühenduse ja roheliste toetatud Pekka Haavisto oli 25,8 protsendiga teine.

Kolmandaks jäi Põlissoomlaste kandidaat Jussi Halla-aho 19 protsendiga. Talle järgnesid valijaühenduse ja Keskerakonna kandidaat Olli Rehn 15,4 protsendi ja Vasakliidu esimees Li Andersson 4,9 protsendiga.

Sotsiaaldemokraati Jutta Urpilainenit toetas 4,4 protsenti, välispoliitika instituudi direktorit Mika Aaltolat 1,5 protsenti, kristlike demokraatide juhti Sari Essayah’t 1,5 ja liikumise Nyt juhti Harry Harkimot 0,5 protsenti hääletanutest.

Kuna ükski kandidaat ei kogunud esimeses voorus üle poole häältest, korraldatakse teine valimisvoor, kus on vastamisi kaks enim hääli saanud kandidaati.

Valimisaktiivsus oli esimeses voorus 74,9 protsenti.

Helsingis viibiv ERR-i ajakirjanik Arni Alandi tõdes “Aktuaalses kaameras”, et praegustel andmetel pääsevad Stubb ja Haavisto valimiste teise vooru tasavägise tulemusega. Seetõttu on ka keeruline prognoosida, kes võib valimised võita.

“Ilmselt kõik vasakpoolsed, kes olid seni Jutta Urpilaise ja Li Anderssoni taga, toetavad teises voorus Pekka Haavistot ja parempoolsed siis vastavalt Alexander Stubbi. Aga asja teeb keeruliseks see, keda hakkavad eelistama Põlissoomlaste valijad. Ühtepidi on ju Stubb parempoolne kandidaat, konservatiivse partei esindaja, teistpidi võib ta Põlissoomlaste valija jaoks olla liiga liberaalne ja liiga globalist. Sellepärast võivad nad jääda teises voorus üldse välja tulemata. Nii et põnevust jätkub kindlasti ka kahe nädala järgseks ajaks ja ei saa öelda, et tulemus juba otsustatud on,” rääkis Alandi.

Loe rohkem:  Trump võitis ka Põhja-Dakota eelvalimised | Välismaa

Kokkuvõttes võib öelda, et Soome presidendivalimiste teise vooru kandidaadid on Alexander Stubb ja Pekka Haavisto. Valijad peavad nüüdseks otsustama, kelle poolt hääletada, et valida uus president. Mõlemad kandidaadid esindavad erinevaid vaateid ja ideoloogiaid, mis paneb valijad mõtlema, milline suund oleks Soome jaoks parem tulevik. Valimised on toonud kaasa ka elavat arutelu ja põnevust, ning ootame põnevusega tulemusi teisest voorust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga