Nädalavahetusel leidis aset esimene jalgpallikohtunike konverents | Jalgpall

2226249h70fft24

Tere tulemast, jalgpallifännid! Sel nädalavahetusel toimus Eesti ajaloo esimene jalgpallikohtunike konverents, kus arutati jalgpallikohtunike olulist rolli mängude ohutuse ja õigluse tagamisel. Konverentsil osalesid nii kogenud kui ka algajad kohtunikud, kes jagasid oma kogemusi ja õppisid uusi tehnikaid ning reegleid. See sündmus märgib olulist verstaposti Eesti jalgpalli arengus ja tõstab esile kohtunike olulist panust spordi edendamisel. Loodame, et see konverents aitab parandada meie jalgpallimängude taset ning tõstab kohtunike professionaalsust kogu riigis.

Nädalavahetusel toimus esimest korda Eesti jalgpallikohtunike konverents. Tehnoloogia pidev areng ja ärevad ajad ühiskonnas lisavad aga kohtunikele palju pingeid.

Esimene jalgpallikohtunike konverents oli kauaoodatud sündmus, mis sai koroonapandeemia ja intensiivse VAR-i õppe tõttu teoks plaanitust paar aastat hiljem.

Jalgpalliliidu kohunike osakonna juhi Hannes Kaasiku sõnul on tegevkohtunike arv järjepidevalt kasvanud. “2019. aastal, kui alustasime kohtunike arengukava kirjutamist, oli meil kusagil 250 kohtunikku ja tänaseks päevaks on aktiivseid tegutsevaid kohtunikke üle 450,” sõnas Kaasik.

Mullu võeti Eestis meeste meistriliigas esmakordselt kasutusele videokohtuniku süsteem. Uute tehnoloogiate ja sellega seotud kõrgenenud ootustega kohanemine on lisanud kohtunikele palju pingeid. Ja seda emotsioonide üle keemise ajastul.

“Kui näeme, et meie ühiskond on ärev, kohati väga ebaviisakas, kohati kiusav, siis me tegelikult tajume nende samade asjade avaldumist jalgpalliväljakul,” ütles kohtunik ja konverentsi peakorraldaja Reelika Turi.

FIFA litsentsiga Turi oli erineva tasandi kohtunikud kokku toonud ajaloolise konverentsi peakorraldajaks ja rõhutas, et ühiskonna peegeldus jalgpallis on suur.

“Kohtunik ühiskonnaliikmena, ka tavainimesena, peab ju enda sees kõige sellega kuidagi hakkama saama, olles ise võib-olla ärev, kartes maailma pärast. Ja kõike seda siis enda sees läbi lasta ja sellele mingit adekvaatset reaktsiooni tekitada, see on väga keeruline väljakutse,” ütles ta.

Loe rohkem:  Tammekast lahkunud jalgpallikoondislane liitus Sakuga | Jalgpall

Konverentsil osales ligi sada harrastus- ja tippkohtunikku üle Eesti. Räägiti kohtunikust kui persoonist ja jalgpalli arendajast, RefPali tööriistast ning kohtuniku otsustest jalgpalliväljakul. Konverentsi viimases osas toimus arutelupaneel, mille keskmes oli kohtunike väärkohtlemine.

Välisekspertidena osalesid Trieste ülikooli üldpsühholoogia abiprofessor Fabrizio Sors ning Läti FIFA litsentsiga jalgpallikohtunik Andris Treimanis.

Kokkuvõttes oli esimene jalgpallikohtunike konverents Eestis suurepärane sündmus, kus kohtunikud said kokku, et arutada olulisi teemasid seoses jalgpallimängude korraldamisega. Konverentsil arutati erinevaid strateegiaid ja tehnikaid, mis aitavad kaasa mängude õiglasele ja professionaalsele korraldamisele. Lisaks said osalejad võimaluse vahetada kogemusi ning õppida üksteiselt. Sellest konverentsist võitis kindlasti kogu Eesti jalgpallikogukond, kuna paremate ja kvalifitseeritumate kohtunike olemasolu parandab mängude kvaliteeti ja usaldusväärsust. Oleme kindlad, et selliseid konverentse toimub tulevikus veel ning jalgpall Eestis saab sellest palju kasu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga