EL võimaldab Poolal piirata toiduimporti Ukrainast | Välismaa

2225217h5383t24

Tere tulemast Eestisse! Viimase aja uudised räägivad sellest, kuidas Poola on otsustanud piirata toiduimporti Ukrainast, kasutades selleks Euroopa Liidu reegleid. See samm on tekitanud palju kõneainet ja pole mitte ainult Poolas, vaid ka naaberriikides nagu Eestis. Uudised mõjutavad meid kõiki ning on oluline olla kursis, kuidas see võib mõjutada meie igapäevaelu ja majandust. Loodame, et selle artikli kaudu saate parema ülevaate sellest olulisest teemast ja selle mõjust Eesti ühiskonnale.

Euroopa Komisjon lubab kehtestada piirangud Ukraina toodangu impordile Euroopa Liitu, kui need avaldavad negatiivset mõju konkreetse liikmesriigi turule.

Vastavast komisjoni järeleandmisest Poola valitsusele teatas intervjuus Financial Timesile Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis.

“Me vaatame, kuidas pakkuda täiendavaid kinnitusi Poolale ja teistele liikmesriikidele, ning üks viis seda teha on kehtestada riigipõhised tagatised,” ütles Dombrovskis.

Poola ja Ungari kehtestasid eelmisel aastal ühepoolse keelu Ukraina teravilja impordile ning Euroopa Komisjon on pettunud, et Poola uus tsentristlik peaminister Donald Tusk jätkas oma konservatiivse eelkäija poliitikat antud valdkonnas. Keeld on vastuolus EL-i õigusega.

“Me näeme, et Ukraina põllumajandustoodete kauplemise või ekspordi piirkondlik mõju on väga ebaühtlaselt jaotunud. Seda kogevad peamiselt vahetud naabrid, samas kui see ei põhjusta palju häireid EL-i turul tervikuna,” lisas Dombrovskis.

Poola põllumajandusministeerium pole veel komisjoni asepresidendi avaldust kommenteerinud.

Lisaks Õiguse ja Õigluse (PiS) partei võimuperioodi ajal kehtestatud teraviljakeelule lubas Tusk kaitsta Poola veokijuhtide huve. Veokijuhid otsustasid piiriblokaadi ajutiselt märtsi alguseni peatada, mis võimaldas Tuskil tulla Kiievi-visiidile esmaspäeval.

Dombrovskis seletas, et Ukraina tolli- ja kvoodivaba ligipääsu EL-i turule pikendatakse 2025. aasta juunini. Samas soovib Euroopa Komisjon Kiieviga peetavate kaubanduse liberaliseerimise kõneluste käigus, et Ukraina ise vähendaks enda kaubanduspiirangud EL-i toodangule.

Loe rohkem:  Euroopa Komisjoni plaan Vene varade kasutamiseks on takerdunud | Välismaa

Ukraina sai EL-ilt ühepoolse piirangutevaba ligipääsu EL-i turule pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse 2022. aasta veebruaris. Vene õhurünnakud Ukraina Musta mere sadamatele ning Ukraina teravilja vedavatele kaubalaevadele segavad Ukraina võimekust eksportida teravilja oma tavapärastele turgudele Aasias ja Aafrikas.

Lisaks kinnitasid EL-i ametnikud Financial Timesile, et nad kaaluvad imporditollide kehtestamist sellistele Ukraina kaupadele nagu kanaliha, suhkur ja munad. Kanaliha ja munade eksport Ukrainast EL-i kahekordistus alates 2022. aasta algusest. Siiski ütles asjaga kursis olev anonüümseks jääda soovinud isik, et lõplikku otsust pole veel langetatud.

Kokkuvõttes näeme, et Eesti väljaanne käsitles Ukrainast pärit toiduimporti piiramist Poola poolt. See tekitas palju küsimusi ja muresid seoses kahe riigi vahelise kaubanduse ja suhete tulevikuga. Artikkel tõstatas ka teema EL ühtsusest ja selle mõjust liikmesriikide vahelistele suhetele. Üldiselt kajastas artikkel keerulist poliitilist olukorda ning pakkus lugejatele võimaluse mõelda erinevate vaatenurkade üle selles küsimuses.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga