Dokument: EPP soovib tühistada EL-is kehtima hakkava autode nullheitme nõude | Välismaa

1705653021 2213748hdbbft24

Tere tulemast Eestisse! Täna räägime olulisest teemast – Euroopa Rahvapartei soovist tühistada autode nullheitme nõue EL-is. See otsus, kui läheb läbi, võib muuta autotööstuse ja keskkonna tulevikku Euroopas. Auto tootmine ja heitgaaside vähendamine on ülioluline teema ning see võib mõjutada ka Eesti majandust ja keskkonda. Oleme siin, et uurida, kuidas see otsus võib meid kõiki mõjutada ning mida saame selle kohta õppida. Loodame, et see arutelu pakub uusi teadmisi ja mõtteainet selle olulise teema kohta.

Veebiväljaande Politico käsutuses oleva dokumendi kohaselt tahab Euroopa Rahvapartei (EPP) tugevdada Euroopa Liidu (EL) välispiiri ning loobuda süsinikuheitme standardite nõudest, mille kohaselt jõustub 2035. aastal sisepõlemismootoriga sõiduautode ja kaubikute jaoks CO2 heitme keeld.

EL tahab praegu alates 2035. aastast keelustada sisepõlemismootoriga autode müügi.  EL tahab nii dekarboniseerida Euroopas asuvat autoparki, kuna transport annab praegu veerandi Euroopa Liidu kasvuhoonegaasidest. Dokumendi kohaselt tahab EPP sellest eesmärgist loobuda.

Selle asemel, et sundida inimesi üle minema elektriautodele, tahab EPP keskkonnakaitseks kasutada turupõhiseid meetmeid, koos taastuvenergia tootmise suurendamisega. Samuti tahetakse edasi arendada Euroopa rohelist kokkulepet. 

Politico vaatas 14-leheküljelist dokumenti, milles EPP kutsub üles ka looma EL-i kaitsevoliniku ametikohta. Samas tahetakse kaotada EL-i välispoliitika juhi ametikoht, selle asemele tuleks EL-i välisministri ametikoht. Praegu on EL-i välispoliitika juht Hispaania sotsialist Josep Borrell. 

Dokumendis seisab, et seni pole välispoliitika esindajad sageli suutnud oma rolli täita. Seetõttu kutsub EPP üles asendama see ametikoht EL-i välisministriga. Selle eesmärgiks oleks tagada, et EL saaks rahvusvahelistele kriisidele kiiresti reageerida. 

EPP tahab veel EL-i piirivalvurite arvu kolmekordistada, suurendada varjupaigataotluste menetlemist kolmandates riikides ning sõlmida EL-i väliste riikidega rohkem kokkuleppeid, et migrantide voogu piirata. 

Loe rohkem:  Iisrael pakub Hamasile kaks kuud rahu pantvangide vabastamise eest | Välismaa

EPP plaanid peegeldavad parempoolsete parteide mõjuvõimu kasvu EL-is. Viimased küsitlused näitavad, et EPP võidab juunis toimuvad Euroopa Parlamendi valimised, kasvab ka parempopulistide populaarsus. 

Politico päris dokumendi kohta aru ja EPP peasekretär Thanasis Bakolas ütles, et tegemist on esialgse kavandiga, mida veel muudetakse. Siiski ütles ta, et on uhke protsessi üle, mille koos EPP liidri Manfred Weberiga käivitas. 

Kokkuvõttes, EPP soovib tühistada EL-is kehtima hakkava autode nullheitme nõude, väites et see on ebareaalne ja kahjustab autotööstust ning tarbijaid. Kuigi nullheitme nõude eesmärk on vähendada keskkonnasaastet, usub EPP, et selle saavutamine on liiga kallis ja tehniliselt keeruline. Eesti peaks jälgima olukorda hoolikalt, kuna see võib mõjutada autotööstust ja tarbijaid siinsetel turgudel. Samal ajal tuleks leida tasakaal keskkonnakaitse ja majanduslike huvide vahel, et tagada jätkusuutlik areng ja konkurentsivõime.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga