Puudega inimesed saavad automaksus erisused, valitsus tõstab ka toetusi | Eesti

1040922hb082t24

Tere tulemast Eestisse, kus puudega inimeste heaolu on prioriteet! Valitsus on võtnud olulise sammu, pakkudes puudega inimestele erisusi automaksudes ja tõstes nende toetusi. See on osa laiemast jõupingutusest parandada puudega inimeste elukvaliteeti ning tagada nende võrdsed võimalused ühiskonnas. Need meetmed näitavad Eesti pühendumust kaasava ühiskonna loomisele ja kogukonna toetamisele. Tule avasta, kuidas Eesti teeb järjekindlaid pingutusi puudega inimeste heaks!

Valitsus otsustas mootorsõidukimaksu eelnõuga vabastada nii automaksust (aastamaksust) kui ka registreerimistasust autod, mis on spetsiaalselt ümber ehitatud puudega inimeste sõidutamiseks või puudega inimesele kasutamiseks. Ühtlasi leppisid valitsuse liikmed kokku mitme puudega inimestele mõeldud toetuse tõstmise.

Mootorsõidukimaksu eelnõuga andis valitsus ühtlasi sotsiaalministeeriumile ülesande tuua valitsusele heakskiitmiseks järgnevad toetuste tõusud ja abivahendite soetamise muudatused, mis on läbi arutatud ka Eesti Puuetega Inimeste Kojaga, teatas sotsiaalministeerium.

Eelnõu kohaselt tõuseb sügava puudega laste toetuse 242 eurolt 270 eurole; raske puudega laste toetus tõuseb 161 eurolt 180 eurole kuus ning sügava puudega tööealiste toetus tõuseb 43–53 eurolt sajale eurole kuus

Muu hulgas ühtlustatakse raske puudega tööealiste toetuse suurust, et see ei sõltuks edaspidi puude liigist. Seni on toetuse vahemik olnud 34-49 eurot kuus, kuid muudatusega oleks see kõigile 49 eurot kuus.

Kõigi laste (ka puudeta) abivahendite ostmisel ühtlustub riigi osalus 50 protsendilt 90 protsendile.

Tööealistele inimestele (18 aastat kuni vanaduspensionieani) võimaldab riik edaspidi soodustust abivahendi ostul ka siis, kui inimesele ei ole määratud puude raskusastet või vähenenud töövõimet.

Lisaks tõstetakse veel mitme abivahendi soetamisel riigiosalust, nende hulgas on liikumisabivahendeid, osaliselt põiepidamatuse tooted ja jalatsid.

Puudega inimestele täiendavate toetusmeetmete loomiseks on vaja igal aastal riigieelarvest umbes 8,1 miljonit eurot, millele võib lisanduda IT arenduste maksumus.

Loe rohkem:  Riigieelarves on maabussiliinide toetuseks puudu 20 miljonit | Eesti

Kokkuvõttes näeme, et Eesti valitsus on teinud olulisi edusamme puudega inimeste toetamisel, andes neile automaksus erisused ja tõstes ka muid toetusi. See on oluline samm nende inimeste õiguste tagamisel ja nende igapäevaelu parandamisel. Erisused automaksus aitavad leevendada nende majanduslikku koormust ning suuremad toetused annavad neile rohkem vahendeid oma vajaduste rahuldamiseks. Loodame, et see on alles esimene samm ja tulevikus tehakse veel rohkem, et tagada puuetega inimeste täielik kaasatus Eesti ühiskonnas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga