Kaju: paljud vabariiklased näevad Trumpi süsteemi ohvrina | Välismaa

2218971hdb17t24

Tere tulemast Eestisse! Täna räägime huvitavast teemast – USA endise presidendi Donald Trumpi süsteemist. Paljud Eesti vabariiklased näevad end Trumpi süsteemi ohvrina ja nad on väljendanud oma arvamust selle kohta, kuidas see on mõjutanud nende elu ja ühiskonda tervikuna. See teema on tõstatanud palju emotsioone ja arutelusid ning on kindlasti väärt uurimist. Lähme sügavamale selle teema juurde ja kuuleme, mida eestlastel selle kohta öelda on.

Donald Trump on vabariiklaste seas suure toetusega, kuna paljude hinnangul rööviti temalt 2020. aasta valimised ning lisaks heidavad nad demokraadist presidendile Joe Bidenile ette praegust kehva majandusolukorda, ütles USA asjatundja Andreas Kaju.

Kuigi Trumpi saadavad presidendivalimiste kampaania ajal kohtuasjad, on ta enamiku vabariiklaste soosituim presidendikandidaat.

“Oluline osa vabariiklaste valijatest leiab, et Trumpile tehti liiga 2020. aasta valimistel, nad näevad teda süsteemi ohvrina. Aga mis kõige olulisem, ameeriklastele, vabariiklastele iseäranis ei meeldi Ameerika majanduse olukord, inflatsioon, mida ka meie siin oleme näinud, kodulaenuintressid kõrged, Ameerikas väga tähtsad on autoliisingud – sinu truck’i liising, millega sa seal ringi vurad – need on väga kalliks läinud,” selgitas Kaju “Ringvaates”.

“Ameeriklased tunnevad, et perspektiivi ei ole, elu paremaks ei lähe ja seda heidetakse Joe Bidenile ette. Ja inimeste mälu on selline nagu ta on, aga inimesed arvavad, et Trumpi ajal läks Ameerika majandusel paremini ja nii need seosed inimeste peades tekivad,” lisas ta.

Kaju märkis, et lisaks on USA-s valijate hinnangul suur probleem ebaseaduslik immigratsioon üle lõunapiiri ja selles on vabariiklased valijatele atraktiivsem alternatiiv.

“Tegelikult see immigratsiooni teema on omaks võetud poliitilise klassi poolt sõltumata sellest, kummal poolel sa oled. Aga vabariiklastel on lihtsam olla siin väga palju reljeefsem, sest demokraatide enda toetajate seisukohad väga lahknevad selles, kui karm immigratsiooniküsimustes tuleks olla või milline see hea lahendus välja näeb,” rääkis Kaju.

Loe rohkem:  Saksa valitsusparteid alustasid Europarlamendi valimiste kampaaniat | Välismaa

DeSantise võimalus Trumpi vastu on nullilähedane

Samuti vabariiklaste presidendikandidaadiks soovival Ron DeSantisel ei ole Kaju hinnangul Trumpi vastu mingit lootust.

“Kuigi DeSantis jäi Iowa eelvalimistel Trumpi järel teiseks, siis tema šansid on peaaegu nullilähedased, sest tema kandideerib samale valijale, kes on Trumpi baasvalija ja tal on raha otsas – ta pani kogu oma raha Iowas mängu. Väga raske on näha, põhiliselt just sellel demograafilisel põhjusel, sest tema valijaid ei ole väljaspool Trumpi valijaid, tal ei ole võimalik juurde tuua, kasvatada oma koalitsiooni,” rääkis Kaju.

Nikki Haleyl on suuremad võimalused. “Tema toetus sõltumatute valijate seas on palju suurem ja järgmistes osariikides – New Hampshire’s – on uuringute järgi tema ainus, kes võiks suuta üldse Trumpi lüüa, kuigi ta on seal Trumpist umbes 13–14 protsenti maas,” märkis Kaju.

“Tema valijad on rohkem need vabariiklased, kellele Trump ei meeldi. Kui vaatame vabariiklaste valijaskonda laias laastus niimoodi, et kaks kolmandikku nendest arvab, et Trumpilt rööviti 2020. aasta valimised, siis kolmandik on valijaid, kes arvavad, et Biden võitis, nagu meie ülejäänud maailmas arvame. See kolmandik on Haley tänane baasvalija. Ja küsimus on, et kui lähiajal juhtub kampaanias Trumpi kriminaalasjade käigus üht koma teist veel, siis temal on võimalik oma koalitsiooni palju lihtsamini hakata kasvatama. Tema toetajad on ka Ameerika äärelinnades ja eeslinnades elavad keskklassi vabariiklastest valijad. Kindlasti naised ja kindlasti on tema toetuspotentsiaal kõrgharitud valijate seas palju suurem kui DeSantisel,” selgitas Kaju.

Tema hinnangul oleks Haley’l presidendivalimistel suurem võimalus Bidenit võita kui Trumpil.

“See on ka väga loogiline, et Haley šansid Bidenit võita oleks suuremad kui Trumpil, just sellepärast, et Haley võib võita endale valijaid nii sõltumatute hääletajate seast kui ka teatud juhtudel mingeid demokraatidega seni seotud valijaid, kes lihtsalt on väsinud äärmiselt ebapopulaarsest Bidenist,” sõnas Kaju.

Loe rohkem:  Soome kaalub suhkru-, soola- ja transrasvamaksu kehtestamist | Välismaa

Kokkuvõttes arvavad paljud eestlased, et endine USA president Donald Trump on ohver, kuna tema süsteem oli pideva kriitika all ja teda rünnati meedias ning poliitiliste vastaste poolt. Samas on ka neid, kes ei nõustu selle seisukohaga ning leiavad, et Trumpi enda teod ja sõnavõtud olid peamiseks põhjuseks tema maine langusele. Ükskõik milline seisukoht ka poleks, on Trumpi valitsemisajal toimunud sündmused ja tema poolt ellu viidud poliitika tekitanud palju vastuolusid ning jätnud jälje maailma poliitikasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga