Tusk jätkab eelmise Poola valitsuse poliitikat Ukraina teravilja suhtes | Välismaa

2215755h17abt24

Tere tulemast Eestisse! Täna uurime huvitavat teemat välismaal – Euroopa Liidu endise nõukogu presidendi Donald Tusk’i otsust jätkata eelmise Poola valitsuse poliitikat Ukraina teravilja suhtes. See otsus on äärmiselt oluline arutelu teema, kuna see võib mõjutada mitte ainult Poola ja Ukraina suhteid, vaid ka kogu Euroopa Liidu ja Ukraina vahelisi suhteid. Lähme sügavamale selle teema uurimisel ja vaatame, milline võib olla selle poliitika mõju Eestile ning kuidas see võiks mõjutada meie suhteid naaberriikidega.

Ukraina peaminister Donald Tusk teatas, et Poola kavatseb hääletada vastu Euroopa Komisjoni ettepanekule pikendada kaitsetollide ja -kvootide erandit Ukraina toodangule. Siiski ei mõjuta Varssavi seisukoht Eluroopa Liidu otsust.

Euroopa Komisjon teeb teisipäeval ettepaneku pikendada 2025. aasta juunini Ukraina toodangule rakenduva erandi, mille järgi ei kehti ajutiselt Kiievi suhtes EL-i kaitsetollid ja -kvoodid. Siiski ei mõjuta Poola valitsuse seisukoht lõplikku otsust, sest selle langetamiseks on vaja ainult liikmesriikide enamust.

Tuski avaldus tähendab, et ta jääb kindlaks eelmise, Õiguse ja Õigluse (PiS) juhitud valitsuse poliitikale. Seda vaatamata asjaolule, et Tusk lubas juhtida Poolat senisest oluliselt liberaalsemas ja euroopameelsemas suunas.

Poola valitsus seisab silmitsi Poola põllumeeste ja veokijuhtide pahameelega, kes soovivad jätkata impordikeeluga Ukraina teraviljale ning vältida konkurentsi Ukraina veokijuhtide poolt. Näiteks pole Tusk seni saatnud politseid põllumeeste ja veokijuhtide blokeeritud piiripunktide avamiseks.

Umbes 90 protsenti Poola Ukrainast kaupu toimetavaid veokeid on registreeritud Ukrainas. Enne EL-i erandi saamist oli selleks näitajaks 60 protsenti.

Euroopa Komisjon kaalub omalt poolt sellise sätte lisamist, mis võimaldaks keelata Ukraina kaupade impordi juhul, kui Ukraina toodang võtab üle turgu mõnes liikmesriigis.

Financial Timesiga suhelnud ametnike sõnul soovib Tusk saavutada Ukrainaga kokkulepet, mis on sarnane Ukraina ning Rumeenia ja Bulgaaria vahel sõlmitud lepinguga, mille kohaselt nõustus Ukraina nendesse riikidesse eksporditavale toodangule litsentseerimisskeemi rakendamisega.

Loe rohkem:  Stubb: Hiina president võiks lõpetada Ukraina sõja ühe telefonikõnega | Välismaa

Tusk kavatseb tulla visiidile Kiievisse lähipäevil. Visiidi eesmärk on maandada pingeid Ukraina ja Poola vahel ning jõuda kompromissini Ukraina teravilja sisseveokeelu osas. Keeldu pakkus välja PiS-i valitsus eelmise aasta kevadel. Tusk kutsub Ukrainat üles jõudma kompromissile Poola põllumeeste ja veokijuhtidega, mitte nõuda impordikeelu kaotamist.

Tusk ütles eelmise nädala reedel, et Poola jätkab Ukraina toetamist kaitsesõjas Venemaa vastu, kuid samal ajal lubas ta kaitsta Poola majandussektoreid ebaõiglase konkurentsi eest.

Kokkuvõttes näib, et endine Poola valitsus liikmesriigi juhtimisel jätkab Ukraina teravilja suhtes kehtestatud poliitikat. See otsus võib mõjutada nii Poola kui ka Ukraina majandust ning suhteid nende kahe riigi vahel. Samuti võib see põhjustada pingeid Euroopa Liidu sees, eriti arvestades Poola ja Ukraina rolli piirkonna stabiilsuse tagamisel. Lõppkokkuvõttes on oluline mõista, kuidas sellised otsused mõjutavad mitte ainult kahe riigi vahelisi suhteid, vaid ka laiemat geopoliitilist olukorda Euroopas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga