Läänemets: valitsus jätab automaksu detailid riigikogu otsustada | Eesti

2191969h0e61t24

Tere tulemast Eestisse! Viimastel päevadel on Läänemetsa teel olnud palju juttu valitsuse otsusest jätta automaksu detailid Riigikogu otsustada. See teema on muutunud kuumaks aruteluks üle kogu riigi, pannes muretsema nii autojuhid kui ka valitsuse liikmed. Ajakirjandus on täis spekulatsioone ja oletusi selle kohta, mis võiks olla järgmine samm selles küsimuses. Nii et kui olete huvitatud Eesti poliitikast ja seadusandlusest, siis jälgige kindlasti lähemalt, kuidas see oluline küsimus areneb.

Valitsus annab automaksu eelnõuga puuetega inimeste murede lahendamiseks raha juurde, kuid jätab eelnõu detailid riigikogule kokku leppimiseks, ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees, siseminister Lauri Läänemets.

“Arvatavasti peaks see minema nüüd riigikokku, valitsusest ära. Jah, me oleme saavutanud nii palju, et mis puudutab puuetega inimesi, siis sinna süsteemi tuleb raha juurde,” ütles Läänemets esmaspäeval ERR-ile. Tema sõnul võidakse lisaks juba otsustatud viiele miljonile lisada veel kolm miljonit eurot, et kompenseerida automaksu mõju puuetega inimestele.

“Hetkel tuleb raha juurde ja siis riigikogus on võimalik see ära täpsustada, kuidas ta peab olema niimoodi, et ka puuetega inimeste esindajad, kes tegelikult kõige paremini teavad, mida on vaja, oleksid sellega rahul,” ütles SDE esimees.

Teiseks tuleb riigikogus lahendada ka see, kuidas registrist ajutiselt autosid maha võtta, lisas Läänemets

“Need kaks asja jäävad siis riigikogus täpsustamiseks,” tõdes ta.

“Lõppkokkuvõttes me saime aru, et võib-olla rahandusministril (Reformierakonna liikmel Mart Võrklaeval – toim.) on vaja mingeid muid asju teha, et ta pole suutnud seda kompromissi valitsuses saavutada, et anname selle siis ekspertide kätte riigikokku – me usume, et see kompromiss tuleb oluliselt kiiremini ja paremini riigikogus,” rääkis siseminister.

Rahandusminister Võrklaev esitas uue mootorsõidukimaksu eelnõu valitsusele novembri lõpus, ent eelnõu lõplik tekst pole veel valmis, kuna koalitsioonipartnerite vahel puudub selles küsimuses üksmeel. Näiteks Eesti 200 soovib erandit suurtele peredele, puuetega inimestele ja sõidukitele, mille registrikanne on ajutiselt peatatud. Ka sotsiaaldemokraadid soovivad erandit puuetega inimestele ning sõidukitele, mille registrikanne on ajutiselt peatatud.

Loe rohkem:  Tallinna loomaaia uus direktor on Kaupo Heinma | Eesti

Reformierakond suhtub automaksu eranditesse aga skeptiliselt ja leevendaks automaksu mõju, tõstes sügava puudega inimeste toetust.

In conclusion, the decision by the Estonian government to leave the details of the car tax to be decided by the Riigikogu demonstrates a commitment to democratic processes and transparency. It allows for a thorough examination of the proposed tax and ensures that all perspectives are taken into consideration before a final decision is made. This approach also fosters a sense of inclusivity and accountability, as the elected representatives will have the opportunity to weigh the implications of the tax and make an informed decision that represents the interests of the Estonian people. Ultimately, this move reinforces the principles of participatory governance and upholds the values of the Estonian democracy.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga