Otse kell 13.15: riigikogu erikomisjon arutab riigi rahandust | Eesti

1141049h6d92t24

Tere tulemast! Täna kell 13.15 koguneb riigikogu erikomisjon, et arutada olulisi küsimusi seoses Eesti riigi rahandusega. See on oluline hetk meie riigi tuleviku kujundamisel ning meil on võimalus olla selle protsessi osalised. Arutelu toob esile olulisi teemasid, mis mõjutavad meie igapäevast elu ning majandust. Tulge osalema ja olge tunnistajaks sellele olulisele arutelule, mis mõjutab meie riigi tulevikku.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab esmaspäevasel avalikul istungil olukorda riigi rahanduses ja riigi eelarvestrateegia täitmist. Kell 13.15 algavat istungit näeb otsepildis ERR-i portaalis.

Erikomisjoni istungile on kutsutud rahandusministeeriumi eelarvepoliitika asekantsler Sven Kirsipuu ja fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe ning riigikontrolli nõunik Toomas Mattson.

Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu (Isamaa) sõnul on Eesti Panga detsembrikuise majandusprognoosi järgi muutunud keerulisemaks ka riigieelarve strateegias kavandatud tulude laekumine.

“Valitsusliikmete vastakate arvamuste põhjal on muutunud segaseks, millises ulatuses on kehtiv neljaks aastaks esitatud riigieelarve strateegia aluseks riigi rahanduspoliitika kavandamisele. Selles on vaja saada selgust, praegune segadus toodab ebakindlust,” ütles Reinsalu.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe (fotol) ütles istungi eel, et kolmanda kvartali majandusstatistika üllatas negatiivselt ning majanduslanguse näitajad on olnud varasemast prognoosist kehvemad, kuid maksutulude laekumises pole eelmise aasta lõpukuudel veel suurt kukkumist näha.

Tema sõnul on tugev tööturg toetanud tööjõumaksude tasumist ning ka ettevõtete tulumaksu laekumine on finantssektori intressitulude tõusu ja varasema aasta kasumite kasvu tõttu olnud tugev.

“Ettevaates maksutulude laekumine tõenäoliselt mõnevõrra halveneb ning tööpuuduse kasvades hakkavad ka töötusega seotud kulud kasvama. Selline eelarvepoliitika automaatne reaktsioon on hetkeoludes piisav ja põhjust seda erakorraliselt üle vaadata ei ole,” ütles Lättemäe.

Uue majandus- ja rahandusprognoosi koostab rahandusministeerium 4. aprilliks. Siis saab valitsus hinnata ka täpsemalt majanduse olukorda ning eelarvepoliitika kohasust.

Loe rohkem:  Carri Ginter: trahvimäärade kahekordistamine pole põhjendatud | Eesti

In conclusion, the discussion by the Estonian Parliament’s special committee on the state’s finances at 13:15 is crucial for the country’s economic well-being. This deliberation represents a vital step in ensuring the responsible allocation of public funds and the sustainable management of the nation’s finances. It is an opportunity for the committee to address any pressing financial issues and make informed decisions that will positively impact Estonia’s economy. The outcome of these discussions will have far-reaching implications for the future financial stability and prosperity of the country.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga