USA luureandmed: Hiina puhastuste põhjus on korruptsioon sõjaväes | Välismaa

2205712h3a68t24

Tere tulemast! USA luureandmed paljastavad Hiina sõjaväe korruptsiooni ulatuse, mis on põhjustanud ulatuslikke puhastusi riigi kaitseväes. See uudis on tekitanud palju kõneainet üle maailma ning tõstnud esile korruptsiooni probleemi sõjaväes. See on kahtlemata oluline teema, mis mõjutab mitte ainult Hiina, vaid ka teiste riikide julgeolekut. Artikkel annab põneva ülevaate USA luureandmetest, mis on aidanud tuua päevavalgele selle skandaali ning avab diskussiooni selle mõju kohta rahvusvahelisele kogukonnale.

Viimase poole aasta jooksul vallandasid Hiina võimud mitu kõrget kaitsevaldkonna ametnikku eesotsas kaitseminister Li Shangfuga. USA luureandmetel on puhastuste põhjus ulatuslik korruptsioon Hiina raketiväe üksustes.

Nii ütlesid anonüümseks jääda soovinud USA ametnikud Bloombergile, et Hiina kaitseminister ja mitmed kõrged sõjaväeametnikud jäid Hiinas viimase poole aasta jooksul ametikohast ilma põhjusel, et Hiina raketiväes valitses ulatuslik korruptsioon.

Luureandmete järgi avastasid Hiina võimud, et osad raketišahtide kaaned ei avanenud, mistõttu neist polnud võimalik lasta vajadusel välja rakette. Samuti selgus, et paljude rakettide kütus oli asendatud veega.

Hiina raketiväe arendamine on olnud Hiina president Xi Jinpingi üheks suurimaks eesmärgiks tema ametiaja algusest saadik, sest selle üksused peaks mängima olulist rolli võimalikus rünnakus Taiwanile.

Samas väidavad USA ametnikud, et paljastused ja neile järgnenud puhastused pole Xi võimu kõigutanud. Seda enam, Xi võime vallandada üleöö paljud kõrged sõjaväeametnikud viitab tema võimuhaarde tugevusele.

Siiski võib skandaal Hiina raketiväes lükata edasi Hiina võimalikku sissetungi Taiwanile. Peking on jälginud murega, kuidas korruptsioon Vene sõjaväes aitas kaasa Vene välksõja plaani nurjumisele Ukrainas. Hiina sõjavägi on nimetanud korruptsiooni suurimaks lahinguvõimet negatiivselt mõjutavaks teguriks juba 2014. aastal.

Bloomberg pole suutnud USA ametnikke väiteid sõltumatult kinnitada. Samuti mainib väljaanne, et USA ametnikud väljendasid alles mitu aastat tagasi muret, et USA luure Hiina-suunaline võimekus oli nõrk.

Loe rohkem:  ISW: Venemaa kasutab oma teabeoperatsioonideks Hiinat ja Türgit | Välismaa

Puhastused Hiina sõjaväes algasid eelmise aasta juulis, kuid teatati juurdluse alustamisest raketiväe töökorraldusse.

Oktoobris jäi ametikohast ilma kaitseminister Li Shangfu, kes kadus avalikkusest juba mitu nädalat enne. 29. detsembril heideti Hiina parlamendist välja üheksa kõrget sõjaväeametnikku, kellest viis kuulus raketiväe koosseisu.

Korruptsioon sõjaväes on tõsine probleem, mis vajab lahendamist mitte ainult Hiinas, vaid ka kogu maailmas. USA luureandmed annavad meile olulist teavet selle kohta, kuidas korruptsioon mõjutab Hiina sõjaväe võimekust ja valmisolekut. See teave on oluline mitte ainult Hiina ja USA suhete, vaid ka ülemaailmse julgeoleku seisukohalt. On oluline, et kõik riigid töötaksid koos, et tõkestada korruptsiooni levikut sõjaväelises tegevuses ning tagada stabiilsus ja turvalisus kogu maailmas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga