Briti Tööerakond võib kärpida oluliselt oma roheinvesteeringute lubadusi | Välismaa

2202943ha5c7t24

Tere tulemast Eestisse! Suurbritannia Tööerakond on hiljuti teatanud oma kavatsusest vähendada oluliselt oma roheinvesteeringute lubadusi, mis on tekitanud palju poleemikat ja arutelu nii Ühendkuningriigis kui ka välismaal. See otsus võib oluliselt mõjutada mitte ainult Briti poliitikat, vaid ka rahvusvahelist keskkonnapoliitikat ning seetõttu on sellel teemal oluline arutleda ja seda mõjutada ka väljaspool Suurbritanniat. Tulevikus võib see otsus mõjutada ka Eestit ja seetõttu on oluline olla kursis selle arengutega.

Briti opositsioonilise Tööerakonna juht Keir Starmer kinnitas neljapäeval, et erakonna roheinvesteeringute lubaduste täitmine ja tulumaksu langetamise plaanide elluviimine sõltub majanduse käekäigust ja riigirahanduse seisust.

Ühendkuningriigis toimuvad aasta lõpus üldvalimised, mille favoriidiks peetakse küsitluste järgi opositsiooni suurimat jõudu Tööerakonda.

Kui varem lubas Starmer, et erakond võtab võimaliku valimisvõidu järel 28 miljardi naela väärtuses laenu ja suunab need vahendid roheinvesteeringutesse, siis nüüdseks on Briti opositsioonijuht oma seisukoha muutnud.

Neljapäeval Bristoli linnas peetud kõnes ütles Starmer, et Tööerakond suurendab roheinvesteeringute mahtu parlamendi järgmise koosseisu teisel poolel, kuid täpne summa hakkab sõltuma riigirahanduse seisust, vahendab The Times.

“Ning see hakkab sõltuma ka meie eelarvereeglitest. See tähendab, et kui raha tuleb laenust, mida me kavatsemegi teha, kuid kui eelarvereeglid ei luba seda, siis me laename vähem,” ütles Tööerakonna juht.

Briti meedias levib info Tööerakonna tähtsuselt teise poliitiku, varirahandusministri Rachel Reevesi väidetavast plaanist langetada võimule pääsemise puhul brittide tulumaksukoormust, kergitades kõrgemate maksumäärade kohaldumise alampiire.

Starmeri sõnul sooviks ta kindlasti jätta inimestele rohkem raha kätte, kuid plaani elluviimine sõltub samuti riigirahanduse seisust.

“Kõik maksulangetused peavad olema õiglased ja taskukohased, ning me peame olema realistlikud,” ütles Tööerakonna juht, lisades, et parim viis inimeste sissetulekute suurendamiseks on majanduse kasvatamine.

Loe rohkem:  EL-i kliimavolinik: Euroopa sõltub aina rohkem Hiina rohetehnoloogiatest | Välismaa

“Esimene asi, mida me soovime teha, on kasvatada majandust, sest majanduskasvu pole olnud 14 aastat järjest,” väitis Starmer.

Majandusest ja maksudest räägivad lisaks Tööerakonna poliitikutele ja Briti konservatiivse valitsuse liikmed.

Nii langetas valitsus alanud aastal sotsiaalmaksu määra ning lisaks soovivad osad konservatiivide saadikud langetada või lausa kaotada kevadise riigieelarve raames pärandimaksu.

Starmer ütles samas, et ta on selgelt pärandimaksu kaotamise või muutmise vastu.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Briti Tööerakondi otsus kärpida oluliselt oma roheinvesteeringute lubadusi võib negatiivselt mõjutada nende mainet ja usaldusväärsust keskkonnaalaste kohustuste täitmisel. See võib tekitada pettumust nende valijate seas ning vähendada nende võimet võidelda kliimamuutuste ja keskkonnakahjustuste vastu. Samuti võib see kahjustada nende suhteid teiste riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega, kes võtavad kliimamuutusi tõsiselt. Seetõttu on oluline, et Briti Tööerakond vaataks uuesti oma otsust ja leidis viise, kuidas täita oma roheinvesteeringute lubadusi vastutustundlikult.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga