2025. aastast alates ei tohi alla 20-aastased lätlased suitsetada | Välismaa

1671763h7e3dt24

Tere tulemast Eestisse! Alates 2025. aastast on Läti alla 20-aastastele kehtestanud suitsetamiskeelu, mis on osa nende jõupingutustest vähendada noorte suitsetamist. See on oluline samm tervislikuma tuleviku suunas ja näitab nende pühendumist noorte heaolu edendamisele. Sellised algatused on eeskujuks kogu piirkonnale ning aitavad kaasa tervema ühiskonna loomisele. Tulles siia Eestisse, võime tundma õppida Läti meetmeid ja kasulikke õppetunde, kuidas edendada tervislikke eluviise noorte seas.

Läti parlament kiitis neljapäeval heaks seadusemuudatuse, millega keelatakse alla 20-aastastel lätlastel tubakatooteid tarbida. Seadus jõustub 1. jaanuaril 2025.

Seadusemuudatus keelab sigarettide, tubakatoodete, taimsete suitsetatavate toodete, elektrooniliste sigarettide ja täitekapslite müügi alla 20-aastastele, vahendab Läti rahvusringhääling LSM.

Muudatuste poolt hääletas 77 rahvasaadikut, üks hääletas vastu ja neli jäi erapooletuks. Läti parlament on arutanud seadusemuudatust juba alates 2022. aasta detsembrist, kuid lõplik vastuvõtmine lükati mitu korda edasi õiguslike analüüside valmimiseks.

Seni oli kõiki seaduses loetletud kaupu võimalik osta alates 18 eluaastast.

Seadust rikkuvaid füüsilisest isikust müüjaid ootab trahv suuruses 280 kuni 700 eurot, samas kui juriidiline isik võib saada sama teo eest 700 kuni 7100 eurot trahvi.

Samas tubakatooteid tarbivad alla 20-aastased võivad saada hoiatuse või kuni 15 eurot trahvi.

Lisaks keelab seadusemuudatus suitsetamise kasiinodes.

Samuti on keelatud müüa tubakavedelikke ja muid alternatiivseid tubakatooteid, mis sisaldavad lõhna- ja maitseaineid, välja arvatud sel juhul, kui tegemist on tubaka lõhna või maitsega. Keelu alla satub ka mänguasju, maiustusi või suupisteid meenutavate tubakatoodete müük.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et keeld alla 20-aastastel lätlasitel suitsetada on oluline samm tervislikuma tuleviku suunas. Suitsetamise kahjulikud mõjud noortele on teaduslikult tõestatud ja seetõttu on oluline, et selline seaduslik regulatsioon oleks alles. Tuleb loota, et see samm aitab vähendada tubakasõltuvust ning seeläbi ka terviseprobleeme ja haigestumist noorte hulgas. Loodetavasti oleks seda eeskujuks teistele riikidele võitluses suitsetamise kahjulike mõjude vastu.

Loe rohkem:  Von der Leyen teatas soovist jätkata Euroopa Komisjoni presidendina | Välismaa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga