2023. aasta üleminekuturg oli maailma jalgpallis ajaloo kõige tormilisem | Jalgpall

2235663h2631t24

Tere tulemast Eesti jalgpallisõpradele! Aastal 2023 koges maailma jalgpalli üleminekuturg ajaloo kõige tormilisemat aastat. Kõikjal maailmas toimusid põnevad üleminekud, kus mängijad liikusid suurtest klubidest teistesse või leidsid uusi väljakutseid välismaal. See muutis jalgpalli maastiku põnevamaks kui kunagi varem ning tõotas uut hooaega täis põnevust ja ootamatusi. Olge valmis kogema jalgpalli uut ajastut, kus maailma tippmängijad liiguvad ringi nagu kunagi varem!

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) andis oma teisipäeval avaldatud kokkuvõttes teada, et klubid kulutasid mullu uute mängijate hankimisele rohkem kui eales varem.

Kui 2020. ja 2021. aastal pärssisid üleminekuturgu koroonaviiruse pandeemia ja sellega seotud finantsmõjud, siis 2023. aastal kasvas kulutatud summa võrreldes aasta varasemaga koguni 48,1 protsenti ehk mängijaid osteti kokku 9,63 miljardi USA dollari eest (ca 8,89 miljardit eurot).

2019. aastast pärinenud senine tippmark alistati enam kui kahe miljardi USA dollariga ja suurim kulutaja oli oodatult Inglismaa, mille klubid ostsid pallureid kokku 2,96 miljardi USA dollari eest.

Esimest korda kuulus suuremate kulutajate sekka ka Saudi Araabia, sest Cristiano Ronaldo tuules leidsid just selles liigas endale uue mängukoha mitmed kõlavad tähtmängijad. Kokku kulutasid araablased jalgpalluritele 970 miljonit USA dollarit, sealjuures 2022. aastal oli see summa 50,4 miljonit.

Uute kõrgusteni jõuti ka teenitud tulu osas. Kui kunagi varem polnud ükski jalgpalliriik ületanud selles osas ühe miljardi dollari piiri, siis 2023. aastal oli selliseid koguni neli: Saksamaa (1,21 miljardit), Prantsusmaa (1,19), Inglismaa (1,04) ja Itaalia (1,02).

FIFA teatel moodustasid kümne suurema ülemineku summad enam kui kümme protsenti kogusummast. Tähtsamate liikumistena võib tuua välja Jude Bellinghami (Dortmundi Borussiast Madridi Reali), Enzo Fernandezi (Benficast Chelseasse) ja Harry Kane’i (Tottenham Hotspurist Müncheni Bayernisse).

Loe rohkem:  Peatreener Mascherano ootab vana sõpra Messit olümpiakoondisesse | Jalgpall

Uusi kõrgusi püüti ka naiste seas, kuigi summad olid loomulikult suurusjärkude võrra väiksemad. Kokku osteti 2023. aastal naisjalgpallureid 6,1 miljoni USA dollari eest, mis oli siiski võrreldes 2022. aastaga koguni 84,2 protsendi võrra enam.

Kokkuvõttes võib öelda, et 2023. aasta üleminekuturg tõi kaasa mitmeid suuri üllatusi ja muudatusi maailma jalgpallis. Klubid üle maailma olid aktiivsed uute mängijate otsimisel ning paljud suured nimekad mängijad vahetasid klubi. See tõi kaasa palju elevust ja spekulatsioone jalgpallifännide seas. Üleminekuturu tormilisus näitab vaid seda, kui dünaamiline ja pidevalt muutuv on maailma jalgpallimaastik. Loodame, et uued mängijad suudavad end oma uutes klubides tõestada ning pakkuda fännidele põnevat ja kvaliteetset jalgpalli ka tulevikus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga